У МЗС пообіцяли українським компаніям знайти альтернативні канали експорту замість Білорусі

Читать на русском
Україна заздалегідь прорахувала бажання Білорусі відповісти чимось на закриття авіапростору для білоруських літаків
Дмитро КулебаСвобода слова

Українські компанії, орієнтовані на експорт, отримають від держави альтернативні ринки збуту товарів у разі, якщо на їхню діяльність негативно вплинуть санкції, введені режимом Олександра Лукашенка в Білорусі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Я хочу сказати, що будь-яка українська компанія, яка постраждає від білоруських санкцій, повинна відразу звернутися до Міністерства закордонних справ, і ми разом з торговим представником України знайдемо і докладемо всіх зусиль, щоб знайти цій компанії альтернативний ринок продажу товарів», - заявив Кулеба.

Міністр додав, що Україна заздалегідь прорахувала бажання Білорусі відповісти чимось на закриття авіапростору для білоруських літаків і була готова відбивати її дії.

Як за 11 років змінився товарообіг між Україною та БілоруссюЯк у динаміці з 2011 року і донині змінювались показники імпорту та експорту між Україною та Білоруссю.

«Ми ніяких економічних санкцій проти Білорусі не застосовували. Ми використовували інші інструменти тиску на Білорусь. Це Білорусь вирішила застосувати механізм індивідуальних санкцій... Якщо хоч одна компанія постраждає, - ми будемо її захищати», - підкреслив глава МЗС.

Міністр додав, що українські торгові інтереси повинні бути принципово і жорстко захищені.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 28 травня на позачерговому засіданні схвалив заборону білоруським літакам використовувати повітряний простір України. Він набуває чинності з 29 травня.

У відповідь на це Білорусь ввела режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів, серед яких кондитерські вироби, шоколад і навіть туалетний папір.

Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Білорусь може зупинити постачання бензину А-95 в Україну. Зокрема, «Білоруська нафтова компанія» поки не підтвердила поставки А-95 для українських контрагентів на Червень.

У Білорусі, коментуючи ці заходи, заявили, що політика тут ні до чого, звинуватили Україну в систематичному порушенні Договору про вільну торгівлю в СНД і озвучили умову повернення до вільних торговельних відносин з Україною.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: