Радбез ООН збереться на термінове засідання через інцидент з літаком Ryanair

Читать на русском
Обговорення проходитиме за закритими дверима і в неформальному форматі, щоб виключити можливість перешкодити проведенню засідання
Рада Безпеки ООНpicture-alliance

Естонія, Франція та Ірландія ініціювали термінову нараду Ради Безпеки ООН через інцидент з примусовою посадкою літака авіакомпанії Ryanair в Мінську та арешту опозиційного діяча Романа Протасевича білоруськими силовиками.

Про це повідомляє Голос Америки.

Обговорення проходитиме за закритими дверима і в неформальному форматі, щоб інші країни, які мають членство в Радбезі, не могли перешкодити проведенню засідання.

Прессекретар верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл заявив, що в ООН обурені арештом Протасевича, «загрозою застосування військової сили» для його затримання і «зловживанням державної влади проти журналіста, який виконує функції, захищені міжнародним правом».

Ведмежі обійми: до чого призведе затримання ПротасевичаІсторія з Романом Протасевичем штовхає Білорусь в обійми Росії та створює нові виклики для України.

«Ми боїмося за безпеку Романа Протасевича і хочемо отримати гарантії, що до нього ставляться по-людськи та не застосовують тортури. Його поява на державному телебаченні минулої ночі не була переконливою, враховуючи очевидні синці на обличчі. Є висока ймовірність того, що ця поява не була добровільною, а «визнання» в серйозних злочинах - вимушені», - сказано в заяві Колвілла.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська затримали засновника білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Про це написав сам канал. Літак, в якому був журналіст, здійснив аварійну посадку в Мінську після повідомлення про мінування. Розпорядження посадити літак дав особисто Олександр Лукашенко.

24 травня лідери країн Європейського Союзу закликали авіакомпанії припинити польоти в повітряному просторі Білорусі. Крім того, пропонується в найкоротші терміни розробити нові санкції проти Білорусі.

Європейська комісія після інциденту з примусовою посадкою авіалайнера компанії Ryanair в Мінську та арешту Романа Протасевича вирішила заморозити 3 млрд євро інвестиційної допомоги для Білорусі до тих пір, поки Білорусь «не стане демократичною».

Президент України Володимир Зеленський розпорядився припинити авіасполучення з Білоруссю після інциденту з вимушеною посадкою літака Ryanair в Мінську, а також затримання засновника каналу Nexta Романа Протасевича.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: