Степанова хочуть звільнити з посади глави МОЗ: що у міністра з виконанням обіцянок

Читать на русском
Максим Степанов на посаді міністра охорони здоров'я України виконав 38 відсотків обіцянок.
Слово і діло

Верховна рада 18 травня розгляне питання відставки Максима Степанова з посади міністра охорони здоров'я. Як повідомляли ЗМІ, Степанова (а також Криклія та Петрашка) просив написати заяву за власним бажанням особисто Володимир Зеленський. Але глава МОЗ відмовився, і подання на його звільнення вніс прем'єр-міністр. Основна причина – зрив кампанії вакцинації від COVID-19. Утім, сам міністр з цим не згоден і вважає, що до такої ситуації призвели «підкилимні ігри». «Слово і діло» тим часом пропонує розібратися, як Степанов виконував обіцянки.

Нагадаємо, що міністром Степанова призначили 30 березня 2020 року. Відтоді він дав 126 обіцянок: виконав 48 (38%), провалив – 45. Ще 33 зобов'язання поки що в процесі виконання, «Слово і діло» присвоїть їм статус після отримання відповідей на запити.

План із вакцинації та реформа системи охорони здоров'я: з чим не впорався Степанов

Якщо основна причина майбутнього звільнення Степанова – провал кампанії із вакцинації населення від коронавірусу, то почати варто саме з цих обіцянок.

Голова МОЗ обіцяв, що вакцинація від коронавірусу стартує в середині лютого, а розпочалася вона на два тижні пізніше – 24 лютого.

До травня міністр охорони здоров'я обіцяв вакцинувати перших 500 тисяч громадян України. Вакцинувати, враховуючи які препарати використовує Україна, означає ввести дві дози. На 1 травня 752 тисячі 293 осіб отримали одну дозу вакцини, а завершили процес тільки 260 осіб. Зовсім не обіцяні Степановим темпи.

Не виконав Степанов обіцянку прищепити всіх сімейних лікарів від COVID-19 до того, як почати вакцинацію через кабінети щеплень. Робота стаціонарних пунктів і вакцинація сімейних лікарів стартували одночасно – з 22 березня.

І міністр обіцяв, що в Україні запровадять паспорти вакцинації. Поки що такі документи не видають, ввести COVID-сертифікати планують до 1 липня. Але тоді Степанов, очевидно, вже не буде міністром.

Що стосується інших обіцянок, пов'язаних з подоланням пандемії коронавірусу. У Степанова не склалося зі збільшенням кількості ПЛР-тестів: він обіцяв ув листопаді збільшити до 50 тисяч за добу, в грудні – до 75 тисяч, до кінця 2020 року – до 100 тисяч. Потім вже без термінів міністр обіцяв робити до 75 тисяч на добу, але поки що максимум в Україні був 61,8 тисяч ПЛР-тестів (30 березня).

Аналогічно і з підключенням ліжок до кисню – провалені три обіцянки: збільшити кількість таких ліжок до 26 тисяч до середини листопада, до 40 тисяч з початку грудня і до 80% в грудні.

Не виконано кілька обіцянок, які стосуються зарплат медиків. Рік тому Степанов пообіцяв забезпечити спрямування 11 млрд грн для підвищення заробітних плат медикам з липня 2020-го. Була ще також обіцянка з липня збільшити зарплату медпрацівникам до 50%, але і перше, і друге зобов'язання провалено. Підвищення зарплат медикам відбулося у вересні і обіцяні зміни до держбюджету не вносили, кошти виділив Кабмін.

Також Степанов запевнив, що всі медпрацівники, які повинні отримати 300% доплату – отримають її. Проте лікарі скаржилися на несвоєчасні виплати і не в повному обсязі. Та й сам міністр визнав цей факт, пообіцявши передавати в правоохоронні органи підтверджені скарги медпрацівників.

Робота міністра охорони здоров'я – це не тільки боротьба з пандемією, але і проведення реформи всієї системи. Степанов зі своєю обіцянкою забезпечити вдосконалення системи охорони здоров'я не впорався: зі звіту уряду зрозуміло, що ситуація зараз далека від задовільної. Але й часу у міністра було небагато.

Міністр провалив обіцянку оновити механізм фінансування психіатричної служби. Вона як фінансувалася через Національну службу здоров'я, так і фінансується. Також не завершено створення Санітарно-епідеміологічної служби за зразком Євросоюзу, на це потрібно два-три роки.

Крім того, Степанов не встиг ліквідувати черги на трансплантацію, забезпечити відновлення системи лабораторних центрів, «повністю позбутися від будь-яких паперових носіїв» інформації про пацієнта в системі охорони здоров'я.

Глава МОЗ обіцяв ініціювати посилення відповідальності за напад на медичних працівників, але цей законопроєкт зареєстрували депутати, а не Кабмін. Також уряд, незважаючи на обіцянку Степанова, не вносив до Ради законопроєкти щодо вдосконалення галузі охорони здоров'я.

Які обіцянки на посаді голови МОЗ виконав Степанов

Згідно з програмою дій Кабміну, міністр охорони здоров'я повинен був забезпечити розвиток екстреної медичної допомоги, і Степанов з цим впорався. Для підвищення якості надання екстреної медичної допомоги був створений новий табель забезпечення підрозділів, який складається з медичних виробів, лікарських засобів та іншого обладнання, спрямованого на виконання сучасних протоколів надання екстреної медичної допомоги. Були затверджені нові нормативи прибуття бригад.

МОЗ закупило у 2020 році 416 автомобілів екстреної медичної допомоги. І такий вид допомоги був включений у програму медичних гарантій.

Хоча черги на трансплантацію в Україні не були ліквідовані, служба трансплантології була вдосконалена. МОЗ створило Український центр трансплант-координації, який забезпечує організаційно-методичне керівництво і координацію діяльності закладів охорони здоров'я, які проводять трансплантації. Також запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин.

Як і обіцяв Степанов, від 2021 року було збільшено пакет послуг для лікування онкології (через програму медичних гарантій). Зокрема, в програмі з'явилося «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих і дітей в амбулаторних і стаціонарних умовах».

Крім того, з цього року був вдосконалений процес надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями.

Степанов виконав обіцянку ініціювати запуск пілотного проєкту з аеромедичної евакуації в одному з міст. З 1 квітня до 31 грудня пілотний проєкт працює у Львівській області, з 1 травня по 31 грудня – в Київській.

Що стосується коронавірусу. Хоча кампанія із вакцинації провалена, міністр охорони здоров'я виконав обіцянку про те, що вона стартує до березня. Вакцинація, також згідно з обіцянкою, проводиться трьома препаратами – Covishield, Pfizer, AstraZeneca, і російського «Спутника V» серед них немає. Степанов обіцяв, що його в Україні реєструвати не будуть.

Глава МОЗ виконав обіцянку запровадити новий метод тестування на коронавірус – тест на антиген, а також тестувати на COVID-19 лікарів кожні п'ять днів. Останні зміни були внесені у стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»: щоп'ять днів тестують медпрацівників, які безпосередньо надають допомогу хворим або доглядають за хворими на COVID-19 у стаціонарі, працівників лабораторій, патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень.

Нагадаємо, профільний комітет Верховної ради рекомендував народним депутатам визначитися з відставкою Максима Степанова в сесійній залі.

Новим міністром охорони здоров'я в «Слузі народу» хочуть призначити головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: