Головні новини та аналітика на ранок 16 квітня в аудіоформаті

Читать на русском

Мери українських міст заробляють мільйони, кампанія з декларування цьогоріч привідкрила трохи таємниць Служби безпеки України, Україна перебуває на піку третьої хвилі коронавірусу. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин та власної аналітики в аудіоформаті – у подкасті «Словом».

Мільйони, квартири, автомобілі: що декларують мери українських міст

Мери українських міст заробляють мільйони, мають більше автівок, ніж можуть одночасно самостійно водити та не часто вимушені жити в орендованих квартирах, але не всі.

Міський голова Києва Віталій Кличко за рік встиг придбати собі ще одну квартиру площею майже 73 кв. м. Окрім того, у нього є дві квартири на 295 кв. м та будинок для відпочинку на 785,5 кв. м. Столичний голова має у власності земельну ділянку 2,5 тис. кв. м. В Кличка більше немає Toyota Sequoia, але є Land Rover Discovery, а ще мотоцикл, причіп-платформа і річний дохід в один млн грн.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначає у своїй свіжій декларації квартиру на 102 кв. метри та Skod’у Octavia, 16-го року. Сімейні доходи мера за рік - 571 тисяча грн, на рахунках він тримає трохи більше чверті мільйона в гривні та 7 тис. в доларах США.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко, задекларував три житлових будинки, одну квартиру, сім земельних ділянок на 6,3 тис. кв. м та ще нежитлові будівлі. У володінні Бондаренка шість автівок, один Mercedes-Benz він вирішив продати. Доходи чиновника за рік склали один мільйон 900 тис. грн.

Родинний дохід Садових за рік становить 6,7 млн грн. Згідно з декларацією мера Львова Андрія Садового - у нього є житловий будинок на 660 квадратів, три земельні ділянки загальною площею у тисячу кв. метрів та дві автівки: Merсedes-Benz Viano 2012 р. та Skoda Kodiaq, 2017 р.

Мер Дніпра Борис Філатов має у своїй власності три квартири, два житлових будинки, чотири нежитлових приміщення і дев’ять земельних ділянок загальною площею трохи більше 3-х з половиною гектарів. Паркувальних місць у мера Дніпра аж 11, а от автівок лише 7, бо Toyota Land Cruiser, 2012 р. в. цьогоріч зникла з декларації, але залишилися три Порше - усі різні, додж, пара мерседесів, один з яких 69 року і старенький ягуар. Є у Бориса Філатова ще два мотоцикли та один Еurocopter, щоправда, 2007 року випуску.

Що ще цікавого з‘явилося у цьогорічних деклараціях українських мерів дивіться в інфографіці «Слово і діло».

Що приховують декларації СБУ: подробиці від «Слово і Діло»

Кампанія з декларування цьогоріч привідкрила трохи таємниць Служби безпеки України. Нагадаємо, що У 2020 році двоє заступників чинного голови СБУ Івана Баканова подали свої електронні декларації непублічно, попри рішення про їхнє розсекречення. Услід за ними цей «фокус» повторили й п'ятеро керівників регіональних управлінь спецслужби, а також деякі начальники центральних департаментів СБУ.

Цього року свою декларацію показав перший заступник голови СБУ і за сумісництвом начальник Головного управління з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління спецслужби Василь Малюк. І Інший заступник Баканова Олександр Якушев. В деклараціях обох фігурують по парі не найновітніших авто, нерухомість за межами столиці та житло у Києві, мільйонні доходи родини за рік, наявна готівка й рахунки у банках. Начальник Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів СБУ Сергій Дусик - як зясував журналіст Слово і Діло - свою декларацію знов не показав. Причини цьогорічної секретності наразі невідомі.

Рада захистила боржників за валютними кредитами

На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна рада ухвалила кілька законів, які мають стати на захист боржників із валютними кредитами. Зокрема законодавство передбачає обов'язкову реструктуризацію усіх валютних споживчих кредитів, за якими не погашені зобов'язання. Конвертація боргів у гривню буде проводитися за курсом НБУ станом на день реструктуризації. Неустойки - (штрафи та пені) мають бути списані, а сплачені до проведення реструктуризації неустойки мають бути зараховані в погашення «тіла» кредиту і відсотків за його використання.

Є новація і стосовно іпотечного житла придбаного шляхом валютного кредиту - за умови, що площа такого житла не більше, ніж 60 кв.метрів, або 13,65 квадрата на одного члена сім'ї - усі деталі є на нашому сайті в одній зручній інфографіці у розділі Фінанси.

Ліквідація ОАСК: наслідки та підводні камені

Володимир Зеленський подав до Верховної ради як невідкладний законопроєкт 5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

У разі його ухвалення ОАСК припинить свої повноваження, а його справи передадуть до Київського окружного адміністративного суду, який мають створити. Новий суд отримає усі справи та матеріали, юрисдикція яких поширюється на Київ.

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко, коментуючи ситуацію для Слово і діло зазначив, що у президента дійсно є повноваження подавати законопроєкти до парламенту стосовно створення чи ліквідації того чи іншого суду. «Це потрібно робити тільки після консультації з Вищою радою правосуддя і вона не обов’язково повинна схвалити проєкт закону», ‒ зазначив експерт. На шляху реалізації ідеї ліквідації ОАСКа, може бути багато перепон - починаючи з підстав ліквідації суду, які чітко визначені Законом України «Про судоустрій та статус суддів» жодна з яких повною мірою не підходить до цього конкретного випадку, і закінчуючи можливістю оскарження в Конституційному суді самого закону про ліквідацію або ж якогось окремо взятого рішення.

Як Україна відзначатиме Великдень у 2021 році

Україна перебуває на піку третьої хвилі коронавірусу, напередодні Великодніх свят в 12 регіонах діють обмеження «червоної» зони. У Міністерстві охорони здоров'я України поки що тільки напрацьовують перелік обмежень, та на думку головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, священнослужителі напевно будуть просити пом'якшити карантин на період Великодня, і загалом переговори з ними з цього питання будуть непростими. Закривати храми на Великдень влада поки що не планує, підкреслив Ляшко. Проте зазначив, що для церков і храмів уже передбачені обмеження відповідно до карантинних зон – масковий режим, дистанція, обмеження кількості парафіян у приміщенні.

Нагадаємо, минулого року влада рекомендувала українцям залишатися вдома. Але водночас церкви були відкриті, біля них чергували поліцейські, в приміщенні могла перебувати обмежена кількість людей.

Обмежували відвідування храмів на Великдень минулого року лише в деяких містах, наприклад, у Львові – місцева влада рекомендувала дивитися служби онлайн. Схоже, цьогоріч обмеження на Великдень не будуть відрізнятися від обмежень 2020-го. А рішення про запровадження більш суворих заходів уряд перекладе на місцеву владу.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: