Кінець епохи секретності: хто з управління СБУ не показав декларації

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

У червні ми писали, що, попри розсекречення декларацій публічних посадових осіб Служби безпеки України, двоє заступників голови спецслужби Івана Баканова все одно не показали своїх статків. У серпні – дізналися про ще п'ятьох регіональних очільників спецслужби, які також скористалися цією «лазівкою». Тому «Слово і діло» вирішило перевірити і ще низку публічно призначених посадовців СБУ і хто з них не показав публічно декларацію.

Секретні декларації у Центральному управлінні СБУ

Як повідомили «Слово і діло» в СБУ, указами президента України публічно були призначені дев'ятеро посадовців Центрального управління спецслужби (інформація щодо інших призначень є службовою таємницею), а саме:

  1. Валентин Безверхий – начальником Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення СБУ;

  2. Олександр Руснак – начальником Департаменту контррозвідки СБУ;

  3. Олексій Корнійчук – начальником Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ;

  4. Анатолій Дублик – начальником Департаменту захисту національної Державності СБУ;

  5. Микола Мірошник – начальником Департаменту оперативного документування СБУ;

  6. Ігор Носко – начальником Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ;

  7. Василь Малюк – першим заступником голови СБУ, начальником Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ;

  8. Сергій Дусик – начальником Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів СБУ;

  9. Ігор Фараджев – начальником Управління роботи з особовим складом СБУ.

Серед них лише двоє публічно не подали електронних декларацій – перший заступник голови СБУ Малюк, про що ми вже писали, та начальник Центру спецоперацій Дусик. Втім на запит журналіста «Слово і діло» у Національному агентстві з питань запобігання корупції повідомили, що Дусик подав декларацію секретно 12 березня, як і Малюк раніше, тому жодних порушень у цьому немає.

Не вказав точну посаду – порушив?

Вчергове «Слово і діло» звернуло увагу, що деякі з цим посадовців у графі посада вказали «військовослужбовець». Раніше так само зробили деякі регіональні посадовці СБУ та з числа керівництва спецслужби. У НАЗК на наш запит повідомили, що деякі офіцери СБУ дійсно можуть саме так вказувати посаду. Нацагентство додало, що законом «Про запобігання корупції» встановлена військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу заборона на вказування відомостей про місце проходження служби або місце майбутньої роботи, займану посаду. Тож начальник Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ Носко та начальник Департаменту контррозвідки СБУ Руснак не порушили законодавства.

Однак, це не стосується начальника Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення СБУ Безверхого та начальника Департаменту захисту національної Державності СБУ Дублика. У НАЗК вказали, що вищевказаний закон не поширюється на військовослужбовців вищого офіцерського складу, тобто на Безверхого та Дублика, а значить вони були зобов'язані зазначати повні відомості про місце роботи або місце майбутньої роботи, займану посаду. Таким чином ці посадовці СБУ порушили вимоги п. 1 ч. 1 ст. 46 закону «Про запобігання корупції». Також у Нацагентстві додали, що ця інформація буде врахована під час проведення повної перевірки декларацій Безверхого та Дублика.

Що у деклараціях цих посадовців СБУ?

Начальник Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення СБУ Безверхий задекларував службову квартиру в Києві площею 77,4 кв. метри, ще одну квартиру в столиці площею 45 кв. м і земельну ділянку в Погребах Броварського району Київської області. Ані автомобілів, ані цінного рухомого майна сім'я СБУшника не має. За минулий рік разом із дружиною вони заробили 736 тисяч грн. Дружина Безверхого працює у департаменті освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради, але її декларації в реєстрі немає.

Керівник Департаменту захисту національної Державності СБУ Дублик теж задекларував службову квартиру в Києві загальною площею 106 кв. м, шість земельних ділянок у Київській та Тернопільській областях, будинок в Васильківському районі Київської області загальною площею 130 кв. м і квартиру в Тернополі площею 67,7 кв. м. Також СБУшник має автомобіль Suzuki Vitara 2018 року випуску. За минулий рік Дублик із дружиною та сином заробили майже 866 тис. грн.

Голова Департаменту оперативного документування СБУ Мірошник задекларував квартиру в Києві площею 59,7 кв. м і паркомісце. На ньому він паркує автомобіль Lexus RX300 2004 р.в. За минулий рік він одержав дохід на суму 769 тис. грн. Також він має заощадження: 110 тис. грн і 5000 доларів готівкою, а ще майже 552 тис. грн і 42469 дол. – на рахунках у банку.

Начальник Департаменту контррозвідки СБУ Руснак задекларував службову квартиру в столиці площею 98 кв. м та квартиру свого брата Віталія площею 105,6 кв. м, якою сім'я користується безоплатно. Також він має автомобіль BMW X5 2008 р.в. За 2019 рік він разом із дружиною Ганною, яка працює в Київській митниці ДФС, отримали дохід на суму понад 840 тис. грн. Готівкою сім'я зберігає 16950 дол. та 7000 євро.

Очільник Управління роботи з особовим складом СБУ Фараджев вказав у декларації квартиру в Києві площею 65,2 кв. м та дві земельні ділянки в Київській області. Також він їздить на автівці KIA Cerato 2013 р.в. Заробив СБУшник за минулий рік майже 490 тис. грн. На банківському рахунку має 40 тис. грн.

Начальник Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ Носко задекларував квартиру в Києві площею 71,7 кв. м та земельну ділянку в області. СБУшник та його дружина мають два автомобілі Volvo S80 2001 р.в. і XC60 2014 р.в. За минулий рік Носко із дружиною вони заробили понад 516 тис. грн.

Останній посадовець СБУ Корнійчук, який очолює Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, вказав у декларації дві квартири в Києві площами 65 і 36,9 кв. м. Також він задекларував зброю: Rizzini Combo, Colt М4 22LR, Guerini і ИЖ 12. Дружина СБУшника їздить на Toyota FJ Cruiser 2006 р.в. За минулий рік Корнійчук разом із дружиною, які обидва служили у військовій частині, заробили 567 тис. грн. Готівкою вони зберігають 14 тис. дол.

Олег Новіков, для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: