Кінець епохи секретності: що задекларували СБУшники, які торік приховали декларації

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

У 2020 році двоє заступників чинного голови Служби безпеки України Івана Баканова подали свої електронні декларації непублічно, попри рішення про їхнє розсекречення. Услід за ними цей «фокус» повторили й п'ятеро керівників регіональних управлінь спецслужби, а також деякі начальники центральних департаментів СБУ. Ми вирішили не випускати з поля зору цих декларантів. Що саме декларують ті, хто раніше знайшов спосіб цього не робити – читайте в матеріали «Слово і діло».

Заступники Баканова відкрили декларації, а начальник Центру спецоперацій – ні

Перший заступник голови СБУ і за сумісництвом начальник Головного управління з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю (скандально відоме управління «К») Центрального управління спецслужби Василь Малюк показав свою декларацію. У ній він записав житловий будинок загальною площею 228 квадратних метрів із земельною ділянкою у Коростишеві Житомирської області та землю в Коростишівському районі Житомирської області; квартиру в Києві площею 122,4 кв. м, якою сім'я користується на безоплатній основі та житловий будинок у столиці, що належить СБУ. Пересувається сім'я Малюка на автомобілях Lexus LX470 2004 року випуску та Nissan Rogue 2014 року випуску. За минулий рік подружжя отримало дохід в сумі 2,2 млн грн. Готівкою вони зберігають 90 тисяч доларів.

Інший заступник Баканова Олександр Якушев також подав декларацію. У ній він вказав квартиру в Києві загальною площею майже 250 кв. м і три земельні ділянки в Київській області. Також у Якушева в декларації два автомобілі: Mercedes-Benz Е250CDI 2012 р. в. і Mercedes-Benz GL500 4 Matik 2013 р. в. Сім'я за 2020 рік отримала дохід на суму 1,39 млн грн. Готівкою вони тримають 100 тис. дол. і півмільйона грн. Також на банківському рахунку Якушева 240 тис. грн.

Як і минулого року, свою декларацію не показав начальник Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів СБУ Сергій Дусик. Причини цьогорічної секретності невідомі.

Керівники регіональних управлінь СБУ показали свої машини і годинники, але деякі – встигли звільнитися

За минулий рік з усіх 23 голів регіональних управлінь СБУ декларації не подали п’ятеро. Йдеться про на той момент начальника управління СБУ в Сумській області Олега Салюка (звільнили), керівника УСБУ в Житомирській області Сергія Лисака, очільника УСБУ Одещини Віктора Доровського, голову УСБУ в Кіровоградській області Івана Осипчука (наразі очолює СБУ у Львівській області) та Павла Ревунова, який очолював УСБУ Чернігівщини. Останній так і не показав декларацію, а 13 листопада 2020 року його звільнили.

Однак усі інші відкрили свої статки. Салюк задекларував три квартири в Києві (площею 54,94, 48,73 і 95,3 кв. м), квартиру в Мирополі Житомирської області площею 72,2 кв. м і земельну ділянку в Київській області. Одна з квартир отримана за спадщиною. Також у нього два автомобілі: Hyundai Sonata 2016 р. в. і Hyundai IX35 2013 р. в. За минулий рік він заробив 682 тис. грн. Готівкою подружжя зберігає 33 тис. дол.

Лисак задекларував квартиру в Таїровому Одеської області площею 62,1 кв. м і 710 тис. грн доходу. Готівкою він зберігає 15 тис. доларів і 200 тис. грн. І все.

Начальник одеського СБУ Доровський задекларував чотири квартири, три з яких у Харкові площею 79,9; 52,7 і 193,6 кв. м, а одна – орендована в Одесі площею 120 кв. м. Також у подружжя є садовий будинок у Київській області площею 488 кв. м, нежитлове приміщення в Харкові площею 80,8 кв. м, дві земельні ділянки, два гаражі в Харкові і недобудоване нежитлове приміщення в Києві загальною площею 491,71 кв. м. Також у Доровського та дружини є годинники Hublot і Franck Muller, а також ювелірні вироби – сережки та каблучка з діамантами. Пересувається подружжя автомобілями BMW Х5 2008 р. в, BMW Х6 2015 р. в. і Mercedes-Benz G 2017 р. в. Має Доровський патент на корисну модель на мазь «Інфларакс» для лікування гнійних ран. За минулий рік сім'я одержала дохід в 1,56 млн грн. Готівкою вони зберігають 35 тис. дол. На банківських рахунках понад 50 тис. грн. Крім того, Доровський отримав 200 тис. грн кредиту від ПриватБанку.

Ексголова УСБУ в Кіровоградській області, а нині очільник УСБУ у Львівській області Осипчук теж подав свою декларацію. У ній дві кімнати в Києві, квартира в Кропивницькому загальною площею 57 кв. м, дві земельні ділянки в Київській області та житловий будинок у Гатному під Києвом загальною площею 156 кв. м. У подружжя дві автівки: Nissan Qashqai 2017 р. в. і Kia Optima 2014 р. в. За минулий рік сім'я отримала дохід на суму 851 тис. грн. Готівкою вони зберігають 8 тис. дол. Також в Осипчука кредит на майже 400 тис. грн у Кредобанку.

До речі, новий керівник УСБУ в Кіровоградській області Олександр Наконечний теж досі не оприлюднив декларацію. Можливо, піде шляхом інших своїх колег і зробить це лише наступного року.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: