Кінець епохи секретності: посадовці СБУ показали декларації, проте не всі

Читать на русском

Цьогоріч посадовці української спецслужби, які призначаються указами президента України, мають вперше публічно подати електронні декларації. Проте це чомусь зробили не всі.
Іван Бакановколаж: «Слово і діло»

У квітні голова Служби безпеки України Іван Баканов скасував документ, який дозволяв керівництву спецслужби не подавати відкриті електронні декларації до Національного агентства з питань запобігання корупції. Зробив він це, щоправда, лише після припису на його адресу голови НАЗК Олександра Новікова. Здавалося, що громадськість та журналісти, які неодноразово звертали увагу на елітне майно посадовців СБУ, нарешті побачать його у відкритих деклараціях і зможуть офіційно звертатися до правоохоронних органів. Проте ця історична мить могла знову відтермінуватися через внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект.

10 березня глава держави вніс як невідкладний законопроект про реформу СБУ, який, зокрема, передбачав засекречення декларацій публічних посадовців спецслужби. Чому президент змінив свою думку, хоча у жовтні 2019 року підписав закон, який зробив ці декларації публічними? Про це його запитали на пресконференції, де він пообіцяв «обговорити це питання з Бакановим». Але того ж дня Верховна рада повернула законопроект про реформу СБУ на повторне перше читання. Здавалося, що питання секретності декларацій працівників СБУ вирішено, проте деякі заступники Баканова все одно не подали їх, хоча дедлайн був 31 травня.

Декларації подати публічно, але не всім

Згідно з інформацією на сайті СБУ Баканов має п’ятьох заступників, серед яких двоє є першими. У реєстрі декларацій запит на першого заступника Василя Малюка та заступника Олександра Якушева не видає жодного результату, причому вони і до цього працювали в спецслужбі. Враховуючи, що Малюк, крім першого заступника голови СБУ, сидить ще й кріслі начальника Головного управління з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління спецслужби, його декларація становить суспільний інтерес.

До цього він теж працював в управліннях та відділах СБУ боротьби з корупцією та організованою злочинністю, тож цікаво, що саме задекларував перший заступник Баканова. У рамках обговорення реформи СБУ громадські активісти неодноразово порушували питання ліквідації цього управління, так званого департаменту «К», оскільки тамтешні працівники «замішані» в корупції.

До слова, стосовно його попередника за часів президентства Петра Порошенка на посаді начальника департаменту «К», Павла Демчини, детективи НАБУ проводили розслідування за фактами можливого незаконного збагачення. Проте йому «пощастило»: Конституційний суд України визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення і справу закрили. А ось Малюк підпадає під нову аналогічну статтю, яка підписана Зеленським, і вже набула чинності. Відзначимо, що інший його попередник, Дмитро Нескоромний, теж не подав щорічної декларації, в тому числі перед і після звільнення.

Інший заступник – Олександр Якушев – теж пропрацював багато часу в СБУ. Він пройшов шлях від старшого спеціаліста відділу до начальника апарату голови СБУ. Навіть був нагороджений зброєю від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в березні 2015 року.

У СБУ відсутність декларацій цих заступників коментують так: вони вже подали декларації за 2019 рік «таємно», оскільки торік обіймали непублічні посади в СБУ, і тому подавати їх повторно на новій посаді відкрито непотрібно. Нібито ця позиція зазначена в роз'ясненнях НАЗК від 13 травня 2020 року.

«Якщо посадовець СБУ, перебуваючи на відповідній посаді, подав щорічну декларацію в окремому порядку відповідно до частини першої статті 52-1 Закону, після призначення на іншу посаду він не зобов’язаний повторно подавати щорічну декларацію шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства. Зазначені у Вашому листі посадовці СБУ ще до призначення їх указом президента на посади, на яких вони наразі перебувають, подали щорічну декларацію за 2019 рік в окремому порядку відповідно до частини першої статті 52-1 Закону», – заявили в СБУ у відповідь на запит «Слово і діло».

У НАЗК на запит «Слово і діло» повідомили, що Малюк і Якушев, дійсно, подали декларації «секретно», оскільки саме такий порядок передбачений для їх посад. «У зв’язку з цим керівники СБУ, які були призначені на посади указами президента України у 2020 році, подали свої декларації відповідно до вимог зазначеного наказу та згідно з тими посадами, які вони обіймали станом на 31 грудня 2019 року», – наголошують у Нацагентстві.

Також у НАЗК повідомили: якщо чиновники будуть на своїх посадах і станом на 31 грудня 2020-го, то наступного року вже будуть зобов’язані публічно подати декларацію. Однак ця відповідь не пояснює, чому експерший заступник СБУ Нескоромний не подав публічної декларації перед і після звільнення. Це залишиться таємницею.

Водночас у Центрі протидії корупції вважають, що Малюк і Якушев мали подавати відкриті електронні декларації. «Ситуація іронічна: начальник департаменту по боротьбі з корупцією не подав декларацію. Сподіваємося і він, і його колеги, які не подали декларації, знають, що Кримінальний кодекс передбачає від штрафу до двох років в’язниці за умисне неподання декларації», – прокоментував юрист ЦПК Андрій Савін.

Що в поданих деклараціях інших керівників СБУ

Голова СБУ Баканов не вказав у декларації той факт, що він є директором іспанської фірми Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Те, що він керує вказаною компанією, підтвердили журналістам програми «Схеми» у державному реєстрі юридичних осіб іспанської провінції Жирона. До того ж українське законодавство забороняє посадовцям бути керівниками комерційних компаній. Тому перевірку цього факту розпочали у НАЗК за заявою Центру протидії корупції.

Зазначимо, що засновником іспанської фірми Nueva Tierra Verde виступає кіпрська компанія Davegra LTD, якою володіє Андрій Яковлєв, автор «Студії Квартал-95», де працював Зеленський до президентства. Фірма нібито займається будівництвом, а наразі її діяльність призупинена, проте компанія не ліквідована.

Крім того, Баканов задекларував 3 квартири в Києва, однією з яких володіє його дружина Оксана Лазаренко; чотири земельні ділянки, одна з яких належить дружині; недобудований будинок у Ходосівці Києво-Святошинського району, де в нього є земля. Також голова СБУ користується автівкою дружини Volkswagen Passat 2010 року, а Оксана Лазаренко їздить на Volkswagen Touareg 2012 року. Жодних корпоративних прав чи власності фірм він не вказав. Готівкою очільник спецслужби зберігає 170 тис. дол. За 2019 рік він заробив понад 644 тис. грн, а його дружина – понад 257 тис. грн.

Інший його перший заступник – Руслан Баранецький – задекларував дві квартири в столиці, одна з яких загальною площею понад 100 кв. м. Є в нього недобудова – садовий будинок площею 249 кв. м. у Зазим’ї Броварського району Київської області. Під нею є земельна ділянка. Ще земельна ділянка є в Ходосівці Києво-Святошинського району. Пересувається Баранецький на автомобілі Toyota Land Cruiser 2005 року випуску, його дочка користується Volkswagen Tiguan 2015 року, а син – Suzuki Jimny 2008 року.

Також перший заступник голови СБУ разом із дружиною володіють акціями туристичного комплексу «Черемош» у Чернівцях. Дружина Баранецького є кінцевим бенефіціаром і власником 100% корпоративних прав компанії «МАХХІМА», яка надає послуги перукарень і салонів краси. Його син – власник компанії «Лемон Бразерс», яка оптом торгує фруктами й овочами.

Загалом у 2019 році сім’я Баранецьких отримала дохід на суму ‭3,46 млн гривень. Син посадовця СБУ отримав від батьків ще 170 тисяч гривень подарунку. Крім того, сім’я зберігає готівкою 1,55 млн грн і 79,5 тис. дол. На банківських рахунках у них понад 230 тис. грн, ‭6 тис. 564‬ дол. і 1000 євро.‬‬‬‬

Заступник Баканова Володимир Горбенко задекларував квартиру в Києві загальною площею 68 кв. м, три земельні ділянки в Києві та області. На двох земельних ділянках у Києва та Погребах (Броварський район) споруджуються житлові будинки загальною площею 298 кв. м (у Києві) і 392,9 кв. м. Також Горбенко володіє колекцією холодної зброї, трьома рушницями Blazer R-95 BBF, Brugger & Thomet 300 Mk2 і Howa 308 win. У посадовця СБУ є два наручні годинники фірм Breitling і Zenith. Має автомобілі Dodge RAM 2009 року і Volkswagen E-Golf 2016 року.

Володіє Горбенко акціями в мисливському господарстві «Ошитки», а його дружина – у фірмі «АВ.-Сервіс» (торгує алкоголем), також є її бенефіціаром. Торік подружжя отримало дохід на суму понад 728 тис. грн. До призначення в СБУ Горбенко працював у охоронній фірмі «Центр безпеки «Слов'яни». Готівкою сім’я зберігає 22 тис. євро, 37 тис. дол. і 230 тис. грн.

Заступник голови СБУ Сергей Андрущенко задекларував службову квартиру в Києві площею в 62,88 кв. м і дві квартири у Вінниці площами 42,5 і 65,9 кв. м. Також він має земельну ділянку у Вінницькій області. У 2019 році заробив понад 546 тисяч гривень, половину з яких у Службі зовнішньої розвідки. Має 50 тисяч гривен готівки, більше майна у нього немає.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: