Великдень-2021: як святкуватиме Україна та які обмеження запроваджували інші країни

Читать на русском
Яким буде карантин на Великдень-2021 і з якими обмеженнями відсвяткували західні країни, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Україна зараз на піку третьої хвилі коронавірусу, в 12 регіонах діють обмеження «червоної» зони. Як і торік побоювання викликають прийдешні травневі свята і Великдень: після тривалих вихідних, поїздок до родичів і в гості, походів до церкви є ризик, що рівень захворюваності зростатиме ще більше. «Слово і діло» розібралося, які обмеження до Великодня 2 травня планує ввести МОЗ, а також як в умовах карантину провели свято західні країни.

Великдень-2021: які обмеження планують ввести в Україні

У Міністерстві охорони здоров'я України поки що тільки напрацьовують перелік обмежень на великодні свята. Але, на думку головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, священнослужителі напевно буду просити пом'якшити карантин на період Великодня, і загалом переговори з ними з цього питання будуть непростими.

«Ми хочемо, щоб хтось був в храмі, але з дотриманням усіх обмежень, а хтось повинен залишитися зовні. Плюс можливий формат Великодня онлайн, який був у минулому році», – розповів Ляшко РБК-Україна.

Він також нагадав, що для церков і храмів уже передбачені обмеження відповідно до карантинних зон – масковий режим, дистанція, обмеження кількості парафіян у приміщенні. Закривати храми на Великдень влада поки що не планує, підкреслив Ляшко.

Великдень-2021: скільки вихідних отримають українціВихідні на Великдень у 2021 році. Українці отримають чотириденний вікенд - вихідні триватимуть з 1 по 4 травня.

Нагадаємо, що в минулому році влада рекомендувала українцям залишатися вдома. Але в той же час церкви були відкриті, біля них чергували поліцейські, в приміщенні могла перебувати обмежена кількість людей.

Обмежували відвідування храмів на Великдень-2020 лише в деяких містах, наприклад, у Львові – місцева влада рекомендувала дивитися служби онлайн.

Швидше за все, цьогоріч обмеження на Великдень не будуть відрізнятися від 2020-го. А рішення про запровадження більш суворих заходів уряд перекладе на місцеву владу.

Як відзначатимуть православний Великдень інші країни

У Грузії теж відзначають Великдень 2 травня і в країні саме почалася третя хвиля коронавірусу. Торік влада була змушена оголосити суворі обмеження на час свята аж до комендантської години. Якщо ситуація із захворюваністю в квітні не покращиться, до таких заходів доведеться вдатися ще раз, наголосили в місцевому МОЗ. Остаточне рішення буде прийнято за тиждень до Великодня.

У Румунії зараз діє режим надзвичайного стану, але на Великдень влада вирішила трохи пом'якшити карантин. Зокрема, в ніч з 1 на 2 травня буде скасована комендантська година, щоби віряни змогли послухати службу, залишаючись на вулиці. При цьому потрібно буде дотримуватися соціальної дистанції і маскового режиму.

На Кіпрі поки що не визначилися з тим, як відзначатимуть Великдень в умовах пандемії, але все йде до того, що обмеження послаблювати не будуть. На сьогодні церковні служби в країні можуть проводитися в присутності не більше 75 осіб у приміщенні.

Влада Греції має намір на Великдень дозволити вільне переміщення усередині країни, але остаточне рішення буде прийнято на основі епідеміологічної ситуації напередодні свята. Що стосується церковної служби, то послухати її можна буде, швидше за все, на вулиці – в масках і з дотриманням двометрової дистанції.

Католицький Великдень: яким був карантин під час свята в Європі

Християни західного обряду вже відсвяткували Великдень 4 квітня. У Німеччині спочатку влада вирішила посилити карантин на свято. До 18 квітня в країні частково закриті непродовольчі магазини, готелі, ресторани і спортзали. А з 1 до 5 травня хотіли закрити всі магазини, заборонити всі публічні збори, а приватні зібрання обмежити п'ятьма людьми.

Пізніше канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала, що це рішення було помилкою, і особливі великодні обмеження чинності так і не набули.

У кількох регіонах Австрії – землях Відень, Нижня Австрія та Бургенланд – до 11 квітня запроваджували суворий карантин: закривали перукарні, ТЦ і непродовольчі магазини. Крім того, громадянам не можна було виходити з дому без поважної причини. Що стосується роботи церков: великодні служби проводили, але робити це рекомендували на вулиці (маски і дистанція обов'язкові).

Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірусПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

Італія на Великдень оголошувала триденний локдаун. З 3 до 5 квітня було дозволено пересуватися тільки в межах свого регіону для відвідування родичів (один раз на день). Крім того, в країні закриті школи, ресторани, музеї більшість магазинів. Сходити до церкви на Великдень можна було, але тільки у найближчу від дому. На площі Святого Петра в Римі вірянам заборонили збиратися другий рік поспіль.

У Франції напередодні Великодня на кілька тижнів посилили карантин. Влада вирішила закрити всі непродовольчі магазини, школи, дитячі садки (ресторани, кінотеатри, музеї і спортзали закриті давно). Громадянам заборонили віддалятися далі, ніж на 10 кілометрів від домівки, діяла комендантська година. В день самого свята французам рекомендували залишатися вдома, не ходити в гості і не запрошувати нікого до себе. При цьому до настання комендантської години дозволили проводити церковні служби.

У сусідній Польщі за тиждень до свята оголосили локдаун, він триватиме до 18 квітня. В країні закриті торгові центри, кінотеатри, театри, музеї, спортзали, ресторани, перукарні, школи, дитячі садки та готелі. Церкви на Великдень не закривали, але була дозволена присутність не більше ніж однієї людини на 20 квадратних метрів площі.

Литва на Великдень запровадила додаткові обмеження – заборонила пересування між муніципалітетами без поважної причини. На свято деякі костели скасували богослужіння.

У Латвії на Великдень зберегли всі обмеження. Церкву відвідувати можна було, але в приміщенні мало перебувати не більше однієї людини на 10 квадратних метрів площі. Загалом храми могли бути заповнені лише на п'яту частину.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як за рік змінилася вартість великоднього кошика.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: