Подання щодо «кнопкодавства за Шкарлета» надійшло до КСУ – нардеп

Читать на русском
До КСУ надійшло конституційне подання депутатів, в якому оскаржено законність призначення Сергія Шкарлета міністром освіти через факти кнопкодавства.
Ольга Совгиряфото facebook.com/olga.sovgiria

До КСУ надійшло конституційне подання народних депутатів, в якому оскаржено законність постанови Верховної ради про призначення Сергія Шкарлета міністром освіти через можливі факти «кнопкодавства».

Про це повідомила нардеп фракції «Слуга народу», представник ВР в КСУ Ольга Совгиря в Telegram в п'ятницю, 5 березня.

«Кнопкодавство» за Шкарлета: чотирьох нардепів викликали до ДБРДБР викликало нардепів Ярослава Железняка, Ольгу Стефанішину, Інну Совсун і Наталю Піпу для допиту як свідків у справі про можливе кнопкодавство за Шкарлета.

«У конституційному поданні стверджується, що вказана постанова була прийнята з порушенням Конституції України у зв’язку із неперсональним голосуванням за неї окремими народними депутатами», - написала вона.

Совгиря нагадала, що згідно зі статтею 152 Конституції України однією з підстав визнання актів неконституційними є порушення встановленої Конституцією України процедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності.

«Конституційний Суд раніше визнавав неконституційними деякі закони у зв’язку із порушенням вимоги персонального голосування народних депутатів під час їх прийняття - зокрема це стосується закону «Про всеукраїнський референдум» і закон «Про засади державної мовної політики», - додала нардеп.

Нагадаємо, 17 грудня Рада проголосувала за призначення Шкарлета міністром освіти, хоча профільний комітет з питань освіти не підтримав подання про його призначення.

Пізніше з'ясувалося, що під час голосування зафіксували факти «кнопкодавства» - надійшли голоси від деяких нардепів ОПЗЖ, яких не було в сесійній залі.

Офіс генпрокурора України за заявою партії «Голос» відкрив кримінальну справу про можливе «кнопкодавство» під час голосування за Шкарлета.

У той же час у Раді зібрали 45 підписів, необхідних для подачі подання в Конституційний суд щодо скасування рішення ВР про призначення Сергія Шкарлета міністром.

А 1 березня в Раді для боротьби з кнопкодавством встановили сенсорну кнопку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: