КПВВ із Кримом і на Донбасі: що обіцяють зробити політики

Читать на русском
Володимир Зеленський і Олексій Резніков обіцяють відкривати сервісні центри на КПВВ на Донбасі і на адмінкордоні з Кримом.
Держприкордонслужба

Відкриття КПВВ – важливе і постійне питання у всіх переговорах щодо Донбасу. Кілька років сторони не могли домовитися про нові пункти пропуску в Луганській області, тепер, коли Україна відкрила там два сучасних КПВВ, те ж саме відмовляються робити бойовики. Крім того, російсько-окупаційні війська періодично блокують роботу пунктів пропуску на Донбасі, створюючи незручності для громадян. Українські політики в цій ситуації можуть обіцяти тільки те, що залежить безпосередньо від них. І найчастіше це створення гідних умов на КПВВ. Детальніше – в огляді «Слово і діло».

Обіцянки щодо пунктів пропуску на адмінкордоні з Кримом і на Донбасі дають, переважно, Володимир Зеленський та Олексій Резніков.

Президент в 2019 році давав масштабну обіцянку відновити міст у Станиці Луганській. Нагадаємо, що в 2015 році він був зруйнований у ході бойових дій. У липні 2019-го Володимир Зеленський пообіцяв, що міст побудують за місяць.

«Для того, щоб побудувати міст, потрібно, щоб та сторона демонтувала бетонні укріплення. Вони сказали на останньому Мінську, що їм на це технічно потрібно 8-10 днів. Ми готові до демонтажу дуже швидко, ми готові це зробити за 2-3 доби, але це паралельний процес. Ось про що домовилися сторони. Моя пропозиція після того, що я там побачив, ми будемо недовго чекати, у нас немає часу. Ми будемо чекати тиждень, максимум 8 днів, якщо ми не побачимо демонтаж з того боку, ми почнемо будувати міст. Думаю, ми до цього готові. Цивільні люди можуть будувати, військові не мають права. У нас є ідея, як це дуже швидко зробити. Ми пообіцяли людям, що протягом місяця ми побудуємо і вирішимо це питання», – сказав глава держави.

За місяць не вийшло – побудували за пів року. Тільки 31 липня контактна група домовилася про початок розмінування прилеглих до мосту територій. Українська сторона почала розмінування 1 серпня і закінчила 16-го. Бойовики затягнули демонтаж фортифікаційних споруд мосту, тоді як українська сторона вже готова це робити. Роботи з установлення конструкцій тимчасового мосту розпочали наприкінці вересня, а 20 листопада Зеленський відкрив міст. Він виконуватиме тільки гуманітарні функції.

Обіцяв Зеленський наприкінці 2020 року відкрити хаб на адміністративному кордоні з Кримом. У січні 2021-го стало відомо, що Міністерство реінтеграції окупованих територій спільно з Херсонською ОДА, «Укрзалізницею» і компанією SOCAR уклали меморандум про взаєморозуміння і співпрацю, а також створили координаційну групу, в рамках якої і займаються створенням хабу і модернізації КПВВ «Чонгар». Хаб ще не готовий, тому обіцянка не виконана.

Крім того, Зеленський обіцяв відкрити хаби або КПВВ на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями Луганської та Донецької областей.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков теж до кінця року обіцяв відкрити сервісний центр на кордоні з Кримом. «Ми не забуваємо про Крим. В цьому році ми модернізуємо, в тому числі і КПВВ на Чонгарі. Там буде сервісна зона на адміністративному кордоні з Кримом», – сказав він. Але обіцянка теж не виконана.

Також у Резнікова є обіцянка відкрити сервісний центр на КПВВ «Чонгар». У цьому випадку він жодних термінів не називав, і вона в процесі виконання. До речі, на поточний рік у міністра в планах відкрити хаби на всіх КПВВ.

Віцепрем'єр виконав обіцянку відкрити сервісні центри на КПВВ «Новотроїцьке» і «Щастя». І в тому, і в тому сервісному центрі можна отримати близько 80 соціальних та адміністративних послуг, працює безкоштовна правова допомога, можна скористатися соціальними програмами (зокрема, «Доступні ліки»). Також є відділення Ощадбанку і «Нової пошти».

У листопаді минулого року, як і обіцяв Резніков, відкрили КПВВ «Золоте» і «Щастя» в Луганській області. Їхнє відкриття було одним із пунктів домовленостей за підсумками зустрічі лідерів «нормандської четвірки». Україна зі свого боку зобов'язання виконала, однак бойовики відмовляються пропускати громадян. «Коли українці, які проживають сьогодні як заручники на окупованих територіях, перетинають КПВВ і бачать, що тут змінюється життя, кращі дороги, дешевші і якісніші продукти, нові сучасні хаби і сервіси прямо на КПВВ ... Це найгірше, що може бути для Росії та їхніх окупаційних проксі», – так Резніков пояснив дії бойовиків.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як Володимир Зеленський виконує свої обіцянки, пов'язані з війною на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: