Повернути полонених і скорегувати Мінські угоди: що Зеленський обіцяв по Донбасу

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв зробити все, щоб закінчити війни. А також повернути всіх полонених і скорегувати текст мінських угод.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC заявив, що готовий піти з посади, якщо не зможе закінчити війну на Донбасі: «Я відразу говорив, що я не чіпляюся ні за рейтинги, ні за владу. Якщо я не зможу закінчити війну, значить потрібно, щоб прийшла інша людина, яка здатна закінчити цю трагічну історію між нашими країнами». Ще раніше в інтерв'ю телеканалу Euronews президент говорив, що «так як він хоче закінчити війну, ніхто не хотів». «Слово і діло» пропонує подивитися, як Зеленський виконує свої обіцянки, пов'язані з війною на сході України.

Переговори по Донбасу

У день президентських виборів, 21 квітня 2019-го, Володимир Зеленський пообіцяв, що буде продовжувати вести Мінський та Нормандський формати переговорів. Обидві обіцянки він виконав. У червні Зеленський повернув до складу тристоронньої контактної групи Леоніда Кучму (зараз ТКГ очолює вже Леонід Кравчук), 19 червня в Мінську відбулася зустріч робочих підгруп, і з того часу ТКГ регулярно збирається на засідання.

Нормандський формат теж існує – в грудні відбулася перша за кілька років зустріч «нормандської четвірки» під час якої, зокрема, домовилися про проведення обміну полоненими. Наступну таку зустріч Зеленський обіцяв в квітні цього року, але вона не відбулася – не були виконані всі домовленості. Нова дата зустрічі все ще невідома, але президент обіцяв, що вона точно відбудеться.

Рік тому на пресмарафоні Зеленський заявив, що формат переговорів по Донбасу змінять, якщо існуючі формати не вирішать проблему. Обіцянка в процесі виконання, хоча особливого прогресу в переговорах немає, але немає і нового формату. При цьому сам президент говорив, що «Мінськом» незадоволений.

До речі, скорегувати текст Мінських домовленостей Зеленський теж обіцяв. «Це буде дуже складно зробити. Але ми повинні це зробити. Ми повинні зрозуміти, що з моменту підписання Мінських домовленостей пройшло чотири роки. Все змінюється в цьому житті. Ми розуміємо, що не моя команда підписувала «Мінськ». Але ми як влада повинні виконувати умови, на які пішла влада в той час. Я впевнений, що деякі речі ми можемо змінити», – сказав Зеленський в грудні минулого року. Поки текст угод не змінювався. Нещодавно віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков нагадав, що текст угод можуть змінювати тільки лідери «нормандської четвірки».

Якщо переговорний процес по Донбасу не дасть результат, то Україна не повертатиме території військовим шляхом. Зеленський пообіцяв це в кінці минулого року і говорив про це ще на етапі передвиборчої кампанії.

Крім того, в передвиборчій програмі Зеленський обіцяв ставити питання перед гарантами по Будапештському меморандуму і партнерами по ЄС щодо підтримки України в прагненні завершити війну. У Міністерстві закордонних справ запевнили, що це питання постійно на порядку денному відносин з Євросоюзом.

Зміни в законодавство по Донбасу

Після зустрічі «нормандської четвірки» 9 грудня Зеленський пообіцяв на рік продовжити закон про особливий статус Донбасу. Буквально на наступний день «слуги народу» внесли до Верховної ради відповідний законопроект, який ухвалили 12 грудня. Президент його підписав 18 числа, обіцянка – виконана.

Решта обіцянок Зеленського, пов'язаних зі зміною в законодавство, все ще в процесі виконання. Так, глава держави пообіцяв створити новий закон про особливий статус Донбасу в співпраці з «усім українським суспільством». У червні керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підготовлений новий законопроект про особливий статус тимчасово окупованого Донбасу. За його словами, ініціативу обговорюють з «нашими представниками територій». Текст поки не оприлюднили.

Також Зеленський пообіцяв, що імплементація формули Штайнмаєра буде тільки в законі про особливий статус. Є обіцянка не підписувати закон про амністію бойовиків «ДНР» і «ЛНР».

Після зустрічі «нормандської четвірки» Зеленський запевнив, що не допустить федералізації України: «Україна – унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України і непорушний принцип існування держави».

Гуманітарні кроки для повернення окупованих територій

Зеленський провалив передвиборчу обіцянку кожен день записувати відеозвернення до східних регіонів для популяризації західного вектора розвитку. «Ви ж розумієте, ми вибрали напрямок в Європу, однозначно, ми хочемо бути не совком, ми хочемо бути європейською державою. НАТО – клас, безпека, рівень армії, все зрозуміло. Але я хочу об'єднати країну. Я буду кожен день записувати відео до східних регіонів України і говорити до них: дивіться, НАТО – не звірюка, не ковтне вас. Подивіться, що це. Нехай люди думають, нехай почнуть читати про це, нехай почнуть вивчати», – говорив він перед другим туром виборів. Але жодного подібного відеозвернення президент не випустив.

Крім того, Зеленський обіцяв зробити ряд гуманітарних кроків для повернення Донбасу. Зобов'язання в процесі виконання, але дещо вже зроблено. Наприклад, на початку березня запрацював телеканал для тимчасово окупованих територій України «Дом». В Станиці-Луганській відкрили міст, який буде виконувати гуманітарні функції. Також запроваджено механізм виплати компенсацій за житло, зруйноване в результаті російської агресії. Україна ініціювала допомогу гуманітарних місій ООН і Червоного Хреста для боротьби з коронавірусом на окупованому Донбасі.

Глава держави виконав обіцянку створити міністерство, яке буде займатися відновленням територій Донбасу. У березні уряді була створена посада віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, на пост призначили Олексія Рєзнікова.

Також Зеленський обіцяв вести «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі і забезпечити проведення виборів на тимчасово окупованих територіях сходу. Але вибори тільки після того, як Україна відновить контроль над кордоном. Вибори в присутності військових Україна не проводитиме.

Розвиток інфраструктури регіону

У червні минулого року глава держави пообіцяв найближчим часом залучити нові інвестиції в розвиток інфраструктури Донбасу. Восени в Маріуполі був підписаний Меморандум про співпрацю між ДП «Адміністрація морських портів України», ДП «Маріупольський морський торговельний порт», ТОВ «Кофка АГРИ РЕСОРЗІС УКРАЇНА» і ТОВ «СТТ», який передбачає інвестування понад 1,3 млрд грн в розвиток інфраструктури місцевого порту. Також Міністерство інфраструктури підготувало перелік проєктів, реалізація яких спрямована на соціально-економічний розвиток регіонів українського Приазов'я. Так що обіцянка виконана.

Виконано обіцянку в червні 2019-го зустрітися з представниками великого бізнесу щоб обговорити розвиток інфраструктури Донецької і Луганської областей. В кінці місяця стало відомо, що Зеленський зустрічався з Рінатом Ахметовим, Ігорем Коломойським і Віктором Пінчуком і досяг певних домовленостей. За словами, президента, Пінчук буде займатися проблемами і соціальною допомогою для військових, Ахметов буде вкладати гроші в медицину, інвестувати в дороги та інфраструктуру Донбасу, Коломойський також буде вкладати гроші в інфраструктуру регіону.

Як і обіцяв Зеленський, в цьому році вже відремонтували дорогу Сєвєродонецьк – Станиця Луганська. Крім того, в минулому році в Станиці Луганській побудували новий міст. У серпні-вересні у моста розмінували територію і демонтували укріплення. В кінці вересня почалися роботи з установки конструкцій тимчасового мосту, який встановили за кілька тижнів. 20 листопада міст відкрили, він вузький, тому буде виконувати тільки гуманітарні функції.

До 2023 році Зеленський пообіцяв завершити модернізацію КП «Вода Донбасу», зроблять це за допомогою Швейцарії.

Обмін полоненими і відновлення контролю над кордоном

Під час передвиборної кампанії Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених, цю ж обіцянку він повторив в серпні 2020-го. У вересні минулого року відбувся великий обмін полоненими і ув'язненими між Україною і Росією. Всього додому повернулося 35 українців, серед них 24 українських моряка. Зараз Україна підготувала нові списки на обмін і чекає з узгодження. Обіцянка президента, на жаль, не скоро буде виконана.

Також Зеленський пообіцяв повернути Україні захоплені території. Зобов'язання ще більш складне і довгострокове. І перед виборами Зеленський пообіцяв забезпечити виведення незаконних збройних формувань зі сходу України та відновити контроль над кордоном з Росією: «Чесно і без пафосу: для нас кожен з цих кроків – це перемога. Маленька. Але ми хочемо бачити результат, великий результат. Великий результат – повернемо наші території, вивід буде військ незаконних збройних формувань, обов'язково будемо контролювати наш кордон з РФ і обов'язково там пройдуть вибори».

І одна з головних обіцянок – зробити все, щоб закінчити війну в Україні.

Нагадаємо, 10 жовтня була річниця проведення пресмарафону Володимира Зеленського. За підрахунками «Слово і діло», президент тоді дав 43 обіцянки. На якому етапі вони знаходяться зараз – можна прочитати в нашому матеріалі.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: