Венеціанська комісія опублікувала ще один висновок щодо рішення КСУ

Читать на русском
Венеціанська комісія опублікувала терміновий висновок щодо реформи КСУ, у якому рекомендувала парламенту чітко прописати ситуації, в яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям - вказувати причини неконституційності того чи іншого закону.
Фото з відкритих джерел

Венеціанська комісія опублікувала терміновий висновок щодо реформи КСУ, у якому рекомендувала парламенту чітко прописати ситуації, в яких може бути обмежена діяльність Конституційного суду, а суддям КСУ - конкретно вказувати причини неконституційності того чи іншого закону.

Висновок опубліковано на сайті Венеціанської комісії.

У документі зазначається, що рішення щодо антикорупційних статей, яке прийняли судді Конституційного суду, стали індикатором необхідності реформи суду.

У зв'язку з цим, Комісія порадила зобов'язати КСУ вказувати конкретні причини визнання неконституційним кожного положення закону. Процедура повинна визначатися законом про суд з більш докладними деталями.

Окрім того, депутатам Верховної ради рекомендується ухвалити закон, який роз'яснює наслідки для суддів КСУ порушення закону про відкликання, включаючи ситуації з дисциплінарними виробництвами щодо суддів.

Нагадаємо, 25 листопада стало відомо, що президент України Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням дати оцінку конституційності ситуації, яка виникла через скандальне рішення КСУ від 27 жовтня. Також він попросив оцінити антикорупційне законодавство України.

Пізніше стало відомо, що Венеціанська комісія підготує за запитом Зеленського два висновки, перший з яких був оприлюднений 9 грудня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: