Конституційна криза: як рішення КС вплинуть на співпрацю із МВФ

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Відсутність траншів МВФ може уповільнити відновлення економіки і суттєво погіршити інфляційні і девальваційні очікування в Україні, вважають в НБУ. Водночас, на тлі конституційної кризи співпраця з міжнародними партнерами може бути поставлена на паузу доти, доки проблема довкола рішення КС не буде розв'язана. Таку думку у коментарі «Слово і діло» висловив економічний експерт Володимир Сіденко.

«Звичайно, Захід може використати цю ситуацію, щоби відтермінувати надання чергового траншу. Інша справа – ми сьогодні бачимо деякі розбіжності у позиціях міжнародних інституцій довкола цієї ситуації», — сказав Сіденко.

Економіст відзначив, що МВФ, вірогідно, переведе взаємодію з Україною в режим очікування.

Робоча група щодо переговорів з МВФ: від чого залежатиме подальша співпрацяНа рівні робочої групи будуть координуватися дії в рамках бюджетного процесу, оскільки від цього залежатиме подальша співпраця з МВФ, вважає експерт.

«Я думаю, що співпраця із МВФ не буде зірвана, але якогось прогресу зараз також не буде. Я думаю, що вони займуть позицію очікування. Найімовірніше, другий транш підвисне до моменту, коли конституційна криза не буде розв’язана, але проблема в тому, що перспектив цього поки що не видно», — пояснив експерт.

Експерт вважає, що співпраця із міжнародними партнерами не припиниться, але рішення КС на неї вплинуть.

«Ми повинні уникати зараз різких суджень щодо цього, бо поки криза остаточно не буде подолана, жодних рішень щодо України ухвалюватися не буде. Я думаю, що це дуже непроста проблема і її, безумовно, треба розв’язувати», — додав він.

Нагадаємо, Україна отримала перший транш кредиту від МВФ в червні цього року.

Пізніше повідомлялося, які умови Україна повинна виконати до кінця року, щоб отримати новий транш МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: