Конституційна криза: які фактори спричинили правовий колапс

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Глава держави Володимир Зеленський порівняв роботу КСУ з ураганом, а також наголосив, що за рішенням КС стоїть змова частини старих еліт і олігархів. Крім того, раніше в Офісі президента заявляли, що конституційна криза також спровокована втручанням ззовні. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний відзначив, що скандальне рішення може спровокувати у країні хаос й цим скористаються як політичні сили, так і Росія.

«Я погоджуюсь з тим, що це змова і старих, і нових еліт. Я думаю, що президент правильно визначив цей момент. Якщо подивитися на склад КС, то там є судді, яких призначали за різних часів, є судді, яких призначав ще Янукович. Тому таке припущення заслуговує на увагу. Інший момент – не зрозуміло, чому ВР досі не призначила своїх представників. Але сьогодні в цій ситуації простих рішень вже не буде. Тому що КС в такий спосіб спричинив кризу», — сказав Лісний.

Політолог відзначив, що питання може бути вирішено через діалог між різними гілками влади.

Глава КСУ прописаний в котеджі члена «команди Дубінського» – ЗМІГолова Конституційного суду Олександр Тупицький зареєстрований в будинку, який належить члену команди Дубінського Сергію Левченку.

«Якщо далі будуть резонансні і незрозумілі рішення, це може підірвати країну із середини. Я би ще додав, що відчувається не лише змова, а й вплив інших країн, як вже заявляли у Офісі президента. Тому що перевести країну у режим хаосу – це шлях, щоб зруйнувати Україну», — сказав Лісний.

За словами експерта, конституційна криза була прогнозованою й рано чи пізно хтось би скористався проблемними моментами у законодавстві.

«Якщо припустити, що це дійсно кремлівський сценарій, то це дуже вписується у наміри спричинити тут, в Україні, повний хаос. Але треба пам’ятати, ще тоді, коли це законодавство ухвалювалося, юристи попереджали про правові неточності, які були у цих законах й що колись хтось цим скористається», — сказав політолог.

Як відомо, 27 жовтня судді Конституційного суду України скасували кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Національне агентство із запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

Потім президент своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо відновлення довіри до конституційного судочинства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: