Конституційна криза: як відсутність кворуму в КСУ вплине на конфлікт довкола суду

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Конституційний суд не зміг провести засідання 10 листопада через відсутність кворуму. Таким чином, його робота фактично заблокована з ініціативи самих суддів. У коментарі «Слово і діло» доктор юридичних наук Михайло Жернаков відзначив, що відмова суддів від участі у розгляді звернень та подань може змінити ситуацію довкола КСУ. .

«Я оцінюю це позитивно, оскільки судді Конституційного суду, вочевидь, єдині хто може в цій ситуації заблокувати роботу суду, який контролюється проросійськими силами та олігархами і працює проти інтересів України. Дуже дивно, чого Верховна рада не може вже третій тиждень ухвалити з цього приводу бодай якесь рішення», — сказав Жернаков.

За його словами, у будь-якому разі назріла потреба зміни процедури добору суддів КСУ й такий крок — лише тимчасове рішення задля виходу із кризи.

КСУ знову не зібрав кворум для засіданняКонституційний суд України у вівторок, 10 листопада, не зміг провести засідання через відсутність кворуму.

«Добре, що хоча б ті судді, які, умовно, голосували проти цього рішення (щодо електронного декларування – ред.) блокують роботу. Однак це не може бути рішенням в принципі. Це лише крок в бік реформування Конституційного суду, щоби туди потрапляли нормальні судді. Крім того, на період ситуації, доки ми повноцінно не відновимо електронного декларування. Тому, в принципі, блокування КСУ – це не вихід», — сказав Жернаков.

Юрист вважає, що звернення депутатів із закликом до суддів КСУ є найменш болючим варіантом для системи влади у ситуації, що склалася.

«Я вважаю, якби судді пішли у відставку, як вимагають народні депутати, це було б найменш болючим варіантом, але вони, як видно, робити цього не збираються. Тому єдиний спосіб – це змінити процедуру добору і набрати суддів за новою процедурою», — сказав Жернаков.

Нагадаємо, КСУ не виніс рішення щодо «мовного» закону. Також не розглядали в суді і питання земельної реформи.

Наприкінці жовтня Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт, яким запропонував звільнити весь склад КСУ після скандального рішення про скасування відповідальності за недостовірне декларування.

В КСУ заявили, що законопроєкт Зеленського про звільнення суддів має ознаки конституційного перевороту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: