Конституційна криза: яких кроків чекають від України на Заході

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У середу, 4 листопада, народні депутати принесли до Конституційного Суду заяву зі зверненням до суддів, в якому закликають їх піти у відставку. У партії влади наголошують, що вийти із конституційної кризи можна у політично-правовий спосіб. Водночас, чітких заяв з боку Заходу не надійшло. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін заявив, що західні партнери не братимуть на себе відповідальності за політичні шляхи розв’язання кризи, проте на Заході зацікавлені у збереженні антикорупційних органів.

«Я думаю, що на Заході хочуть, щоби питання із декларуванням вирішилося. Але я не бачу безпосередньо з боку європейських політиків готовності підтримувати, скажімо так, рішення, які би суперечили Конституції України. Бо Захід не братиме за це на себе відповідальності. В такому разі йому почнуть закидати претензії й інші країни, тому вони не братимуть відповідальності за неконституційні рішення, навіть, якщо в цьому є політичний сенс», — сказав Якубін.

Якубін вважає, навіть, якщо кризу можна вирішити політико-правовим шляхом, українській владі доведеться самотужки шукати вихід із ситуації й прогнозувати наслідки.

Нардепи передали до КСУ колективне звернення щодо відставки суддівНародні депутати вранці 4 листопада принесли до Конституційного Суду заяву із зверненням до суддів про відставку.

«В даному разі, Захід чекає від України якогось більш компромісного рішення. Воно має врахувати і позицію Конституційного суду, яка є, але в їхніх інтересах, щоб антикорупційна система продовжувала функціонувати, в тому числі, через те, що західні країни в це вклали багато коштів», — додав він.

Політолог додав, що нині ЄС не піде на те, щоби припинити дію безвізового режиму для України.

«Якщо говорити про безвіз – дуже низька ймовірність, що ЄС може припинити дію цього режиму. Це виглядатиме як покарання для цілого суспільства. Існує навіть європейська резолюція, в якій закріплений перелік причин, через які ЄС позбавляє безвізового режиму. В Україні немає насправді таких причин», — додав він.

27 жовтня судді Конституційного суду України скасували кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також вони позбавили повноважень НАЗК.

Президент України Володимир Зеленський 29 жовтня подав до Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад КСУ.

3 листопада комітет ВР підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумкова про відновлення е-декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: