Скандал довкола КСУ: які кроки з подолання кризи готує парламент

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Робоча група Верховної ради узгодила повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування та умисне неподання декларації, повідомив спікер Дмитро Разумков. У коментарі «Слово і діло» експерт із конституційного права Богдан Бондаренко зазаначив, що у ситуації навколо рішень КСУ може бути підготовлено три законопроєкти, проте після звернення до Венеційської комісії необхідно дочекатися висновків міжнародних експертів.

«Я наполягаю на тому, що ця ситуація не була конституційною кризою. Напрямки рішення, які запропонувала робоча група, принаймні, два з трьох, якраз і підтверджують те, що мова йде про нормальний, правда трохи екзальтований, формат роботи» – пояснив Бондаренко.

Експерт підкреслив, що у конфлікті, який виник, треба вирішити три блоки питань.

Зеленський звернувся до Венеціанської комісії через рішення КСУГлава держави Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням оцінити антикорупційне законодавство України після скандального рішення КСУ.

«Попередньо історія пов’язується з тим, що збільшується поріг для кримінальної відповідальності. В цілому це може бути, але тоді залишається питання по диспозиції цієї статті, яку вони збираються вносити. Другий блок пов’язаний із юридичною технікою. І третє питання стосується розміру санкції, яка буде передбачатися за те чи інше правопорушення – і за адміністративне, і за кримінальне», – пояснив експерт.

При цьому юрист зауважив, що після того, як влада звернулася до Венеційської комісії, законопроєкт без висновків експертів не може бути ухвалений.

«Друга історія пов’язана з тим, що президент звернувся до Венеційської комісії. Тому, якщо вони збираються врахувати позицію Венеційської комісії, а законопроєкт вже є, то це означає, що навряд чи він буде ухвалений швидко. Тому, що треба, принаймні, між першим та другим читанням мати позицію Комісії, щоб врахувати їхні зауваження. Це означає, що навряд чи у цьому році законопроєкт буде схвалений», – сказав юрист.

Бондаренко підкреслив, що загалом може бути підготовлено три законопроєкти. «Й третє питання – це врегулювання питання роботи Конституційного суду, щоб воно вирішувалося законом, а не регламентом. Не зрозуміло поки, які питання вони хочуть винести із регламенту й винести в питання регулювання законом. Якщо це якісь технічні речі – хай буде, але якщо вони хочуть зарегулювати роботу суду на рівні закону, то парламент зможе фактично блокувати роботу суду, як йому заманеться. Тому, фактично, мова йде про три законопроєкти», – сказав він.

Нагадаємо, раніше у Верховній раді розблокували законопроєкт Дмитра Разумкова щодо декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: