Конституційна криза: чи продовжаться протести через рішення КСУ

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

У п'ятницю, 30 жовтня, в Києві відбувся мітинг під стінами Конституційного суду України. Учасники акції виступали проти суддів, які ухвалили скандальне рішення про фактичне скасування системи e-декларування. У коментарі «Слово і діло» політолог Віктор Таран відзначив, що через дії КСУ не варто очікувати масштабних протестів, оскільки в такий спосіб вийти з кризи неможливо.

«Акції прямої дії чи протести цілком притаманні демократичному суспільству, але демонстрація біля Конституційного суду не була настільки масовою. Там перебували кілька тисяч людей. Якби, наприклад, вийшло би пів Києва, тоді так – це могло б мати продовження, а так, я сумніваюсь, що це може вплинути на ситуацію», — сказав Таран.

На думку Тарана, рішення КСУ про електронне декларування у контексті скасування кримінальної відповідальності передбачалося ще з 2014 року.

ДБР відкрило справу проти глави КСУ за держзрадуДБР відкрило кримінальне провадження стосовно голови КСУ Олександра Тупицького через замельні ділянки в Криму, а також за фактом державної зради.

Політолог відзначив, попри ризики, які виникли через рішення КС, ситуація не викличе суспільного загострення.

«Це не та маса, не та кількість. Біля Конституційного суду зібралося від 2 до 5 тисяч. Є така умовна формула: в столиці на вулицю має вийти понад 50 тисяч людей, в іншому місті – більше 10 тисяч, тоді це щось означає», — сказав політолог.

На думку експерта, перезавантаження, яке пропонує Володимир Зеленський, ускладнить ситуацію, але суспільне невдоволення на цьому тлі маловірогідне.

«Ситуація дуже дивна: коли був представлений законопроект Зеленського, коли виникли побоювання щодо узурпації влади, то для багатьох постало питання – а з якою метою йти під Конституційний суд. Що вимагати? Тільки-но реалізується сценарій, який пропонує Зеленський, наступний крок – це призначення суддів у ручному режимі», — пояснив Таран.

Нагадаємо, очільника Конституційного суду України Олександра Тупицького викликають на допит в Державне бюро розслідувань.

Також Зеленський подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: