Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв робити все, щоб змінити місцеву владу в Одесі, якщо там найближчим часом не буде знижено рівень криміногенної обстановки

10 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв робити все, щоб змінити місцеву владу в Одесі, якщо мер Труханов найближчим часом не очистить місто від криміналітету. «Я дуже хотів би, щоб він (Труханов - ред.) змінив підхід до Одеси, щоб вони почистили від криміналітету Одесу. Я дуже хотів, я на цьому наполягав. Я не знаю, побачимо ми це найближчим часом чи ні. Якщо не побачимо, то робитимемо все, щоб змінити там всіх (!)», – заявив президент. На запитання, чи зможе Труханов декриміналізувати Одесу, президент відповів: «Я не думаю, що щось зміниться. Ну чесно. Я кажу вам відверто, все буде залежати від місцевих виборів до яких ми повинні всі готуватися» (відео 4:55:50).
Не виконано
Сказано 10 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/tMwWnMEC-VE?t=17750
  • Лист Нацполіції від 4 квітня
  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvm048pt001f01=695pt005f01=0pid102=9973pf7691=64276rej=0.html
  • Лист ГУ Нацполіції в Одеській області від 4 листопада 2020 року
  • https://www.unian.ua/society/10964099-v-odesi-pid-chas-karantinu-kilkist-shahraystv-zrosla-vtrichi.html
  • https://od.gp.gov.ua/ua/infsppod.html
  • https://public.nazk.gov.ua/
  • https://pep.org.ua/uk/

Результат

Варто зазначити, що станом на середину квітня 2020 року в Одеській області (!) кількість зареєстрованих в області кримінальних злочинів, з початку карантину, зменшилася на 21%. Але це в області.

З листа ГУ Нацполіції в Одеській області від 4 травня 2020 року стало відомо, що криміногенна обстановка в Одесі «залишається стабільною». У жовтні 2019 року на території Одеси (!) обліковано 1635 кримінальних правопорушень, а в березні 2020 року 1735. Тобто в «найближчий час», після оголошення обіцянки, кількість облікованих кримінальних правопорушень зростала.

Тож, не можна погодитися з тим, що Одесу «почистили від криміналітету», а тому президент Зеленський, як і обіцяв, мав зробити все, «щоб змінити там всіх», – саме так, як і обіцяв.

З листа ГУ Нацполіції в Одеській області від 4 листопада 2020 року стало відомо, що 2 з 4 керівників відділів поліції Одеси обіймають посади ще з травня та червня 2019 року. З відкритих джерел стало відомо, що 2 з 4 керівників місцевих прокуратур обіймають посади ще з часів каденції п'ятого президента.

Кандидат на посаду міського голови Одеси народний артист Олег Філімонов (кандидат від «СН»), на якого президент Зеленський напевно покладав великі надії з «очищення міста від криміналітету», не потрапив у другий тур виборів отримавши лише 9,8%.

Враховуючи те, що найближчим часом (протягом 6 місяців) кількість облікованих кримінальних правопорушень зростала, 2 з 4 керівників відділів поліції Одеси обіймають посади ще з першої половини 2019 року, 2 з 4 керівників місцевих прокуратур обіймають посади ще з часів каденції п'ятого президента, – обіцянці присвоєно статус «не виконано» після першого туру місцевих виборів 2020 року.