Зеленський запевнив послів G7, що Ситник залишиться головою НАБУ

Читать на русском
Рішення КСУ не вплине на роботу НАБУ. Директором Бюро залишиться Артем Ситник, пообіцяв Зеленський послам G7.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч з послами країн Великої сімки (G7) і ЄС. На ній обговорили вихід із конституційної кризи через рішення КСУ, а також подальшу роботу НАБУ.

Про це повідомляє пресслужба ОПУ у четвер, 19 листопада.

Конституційна криза: яких кроків чекають від України на ЗаходіЗахідні партнери не братимуть на себе відповідальності за політичні шляхи розв’язання кризи, проте зацікавлені у збереженні антикорупційних органів, вважає експерт.

Зеленський брав участь у розмові з лікарні «Феофанія», де він зараз лікується від коронавірусу. У розмові також взяли участь керівник ОПУ Андрій Єрмак і директор НАБУ Артем Ситник.

Зустріч була присвячена питанням виходу з кризи, яку спричинив своїми останніми рішеннями Конституційний суд, функціонуванню НАБУ і проведенню ефективної судової реформи, відзначили в ОПУ.

Зеленський підкреслив, що визнання неконституційними окремих положень закону «Про Національне антикорупційне бюро України» поки не створює ніяких загроз, які можуть вплинути на легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора.

«Рішення Конституційного Суду не скасовує факт створення і функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ і не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ буде залишатися на посаді», - заявив президент.

Зеленський також озвучив конкретні кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них - відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій НАЗК і вирішення питання з КСУ. Також в планах президента - реформа судової системи.

Посли G7 відзначили, що підтримують зусилля президента для реалізації судової реформи. Також дипломати повністю підтримали реакцію української влади на рішення КСУ.

При цьому, на їхню думку, потрібно забезпечити процедуру чесного відбору нових суддів КСУ.

Нагадаємо, в жовтні КСУ визнав незаконною кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Також він позбавив НАЗК ряду повноважень.

«Слово і діло» дізнавалося думку експерта, як рішення КСУ щодо недостовірного декларування вплине на антикорупційну систему.

Також ми писали про те, скільки справ вже закрито через рішення КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: