Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв, що найближчим часом в Україні з’явиться іпотека під 10% для «кожного громадянина України»

20 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що найближчим часом в Україні з’явиться іпотека під 10% для «кожного громадянина України». «Вже рік я борюся, щоб у нас іпотека була по 10%, найближчим часом в Україні вперше за багато років у нас буде іпотека для кожного громадянина України під 10%», – заявив Зеленський (відео 18:37).
Не виконано
Сказано 20 травня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/TjY3FcEmhCk?t=1117
  • https://espreso.tv/news/2020/05/27/zelenskyy_obicyaye_ipoteku_pid_10_v_nbu_poyasnyly_chomu_ce_poky_nemozhlyvo
  • https://youtu.be/4QeM8FyNa7c?t=3364
  • https://thebabel.com.ua/profit/46718-zradili-ipoteci-pid-10-mi-takozh-hotili-oformiti-jiji-ale-z-yasuvalosya-shcho-tam-daleko-ne-10-i-ye-shche-kilka-nyuansiv
  • https://privatbank.ua/news/2020/6/25/1237
  • https://www.youtube.com/watch?v=5yBFGO9J4uw
  • https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_u_mene_nemaie_strakhiv_shchodo_kolivan_kursu_grivni_interviu_dlia_portalu_minfin_05112020-2532
  • https://finance.liga.net/bank/interview/opalnyy-zampred-katerina-rojkova-o-splite-tsene-covid-19-i-realnom-sostoyanii-bankov

Результат

Державна програма «Доступне житло під 10%» стартувала з початку липня. Станом на листопад 2020 року, як свідчать роз'яснення заступника голови НБУ Катерини Рожкової та міністра фінансів Сергія Марченка:

– 10% – в більшості випадків це номінальні ставки в перший рік (!);

– іпотека однозначно стала більш доступною, але розвиток стримують «законодавчі прогалини»;

– планується створити спеціальну компанію, яка буде докапіталізована урядом і зможе забезпечити створення фінансово-кредитних механізмів, а саме запустити іпотечне кредитування і фінансовий лізинг на житло на «прийнятних умовах».

З матеріалів журналістських розслідувань теж можна дійти висновку, що наразі механізм іпотеки під 10% для «кожного громадянина України» (!), як було обіцяно, – недоступний. Але формально механізм іпотеки під 10% існує, станом на жовтень скористалося лише 500 сімей.

Враховуючи те, що через 6 місяців державна програма «Доступне житло під 10%» не поширюється на «кожного громадянина України» (принаймні на тих кому потрібне житло і хто зацікавлений в його отриманні через механізм іпотеки), обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Редакція аналітичного порталу продовжує слідкувати за обіцянкою від червня 2020 року щодо запровадження іпотеки під 10% – тоді президент не обмежувався, ні термінами, ні умовами.