В ЄС вважають рішення КСУ підставою для припинення безвізу

Читать на русском
В Євросоюзі рішення КСУ назвали достатньою підставою для тимчасового зупинення безвізового режиму.
фото REUTERS

Рішення Конституційного суду України про скасування ключових антикорупційних повноважень НАЗК, кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Єврокомісією механізму тимчасового призупинення безвізового режиму.

Про це йдеться в листі посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанишиної, передає «Європейська правда».

Як рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» вплине на антикорупційну систему УкраїниЗа недостовірну інформацію в деклараціях чиновників можна лише штрафувати. Як це позначиться на роботі НАБУ, НАЗК та легітимності КСУ.

У документі сказано, що в Європейському союзі стурбовані останніми рішеннями КСУ щодо діяльності антикорупційних органів. Крім того, уточнюється, що однією з основних підстав для запуску призупинення дії безвізу є відхід держави від тих критеріїв, в результаті виконання яких було запроваджено безвізовий режим.

«Як поки що неофіційно відзначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No13-р/2020 року, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — йдеться в повідомленні.

У листі посла України при ЄС також відзначається, що стійкість насамперед антикорупційної системи, є критерієм досягнення низки короткострокових і стратегічних цілей у відносинах з Євросоюзом, серед яких: збереження безвізового режиму для українців, співпраця з МВФ, інтеграція в енергетичний ринок Євросоюзу тощо.

У зв'язку з даною ситуацією в ЄС вважають за необхідне створення робочої групи високого рівня для розробки змін до Конституції України, в яку б також увійшли представники ВР, Адміністрації президента України, суддівського самоврядування, науковці.

Ключовим завданням цієї групи повинно бути опрацювання змін до Конституції України, які, серед іншого, передбачали би повноваження Верховної ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Нагадаємо, судді КСУ 27 ​​жовтня на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Рішення КСУ було оприлюднено 28 жовтня.

У НАБУ заявили, що через рішення КСУ доведеться закрити понад сотню проваджень.

Сьогодні, 29 жовтня, президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО через рішення КСУ.

«Слово і діло» раніше писало про те, скільки законів і законопроектів КСУ визнав неконституційними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: