Transparency International прокоментувала рішення КСУ щодо е-декларацій

Читать на русском
Рішення Конституційного суду України щодо електронного декларування нівелює антикорупційну реформу, створить загрозу безвізу та отриманню траншу від МВФ
Фото з відкритих джерел.

Рішення Конституційного суду України щодо електронного декларування нівелює антикорупційну реформу, створить загрозу безвізу та отриманню траншу від МВФ.

Як чсказано у заяві організації Transparency International, суд позбавив НАЗК багатьох прав, зокрема мати доступ до реєстрів, складати протоколи про адміністративні правопорушення, вносити приписи про порушення вимог антикорупційного законодавства, проводити перевірки в державних органах (зокрема щодо захисту викривачів), звертатися до суду із позовами (заявами) з приводу визнання незаконними нормативно-правових актів тощо.

КСУ скасовує «недостовірне декларування»: що далі?Які наслідки матиме рішення Конституційного суду щодо декриміналізації статті про недостовірне декларування.

«Рішення Конституційного суду спровокує значний відкат антикорупційної реформи в Україні. Адже ці норми законодавства формували підвалини системи боротьби з корупцією, яка визнана однією із загроз національної безпеки. Окрім втрати підзвітності чиновників, тисячі посадовців залишаться поза покаранням за брехню в декларації», - сказав виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

На думку організації, таке рішення Конституційного суду призведе до низки критичних змін - «загрози безвізу, не отримання потрібного для виживання траншу Міжнародного валютного фонду та нівелювання антикорупційної реформи».

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

На рішення КСУ відреагували в НАБУ та НАЗК.

«Слово і діло» дізнавалося думку юристів, які наслідки матиме це рішення КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: