Голова КСУ не задекларував землі в Криму – «Схеми»

Читать на русском
Голова КСУ Олександр Тупицький не відобразив у своїй декларації відомості про те, що у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим.
Фото Ліга

Голова КСУ Олександр Тупицький не відобразив у своїй декларації відомості про те, що у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством.

При цьому, під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та скасували її. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми».

Тупицький ще до анексії Криму Росією у 2014 році володів маєтком та землею під ним у Кореїзі неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність. Про це свідчить офіційний документ, отриманий «Схемами» з Єдиного держреєстру нерухомості Російської федерації. У липні, 2018 року Олександр Тупицький (на той момент він був заступником голови КСУ) оформив договір купівлі землі площею 126 кв. м. у громадянина РФ Володимира Рисятова. У деклараціях Тупицького ані за 2018 рік, ані за 2019 рік немає згадки про те, що він став власником ще одного об’єкту нерухомості.

Як рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» вплине на антикорупційну систему УкраїниЗа недостовірну інформацію в деклараціях чиновників можна лише штрафувати. Як це позначиться на роботі НАБУ, НАЗК та легітимності КСУ.

Подання суб’єктом декларування свідомо недостовірних відомостей у декларації – це порушення, визначене статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю 27 жовтня Конституційний суд України на чолі з Олександром Тупицьким визнав такою, яка не відповідає Конституції України.

Окрім того, договір купівлі-продажу землі у Криму Тупицький оформив за законодавством РФ, його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії РФ.

За даними директора агентства нерухомості «Статус» (Ялта) Едуарда Кісса, ринкова вартість однієї сотки землі у Кореїзі коливається від $5 тис до $15 тис.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

На рішення КСУ відреагували в Офісі президента та НАЗК.

«Слово і діло» дізнавалося думку юристів, які наслідки матиме це рішення КСУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: