Заступник голови КСУ виступив проти відміни покарання за недостовірне декларування

Читать на русском
Заступник голови Конституційного суду України Сергій Головатий виступив проти ухвалення суддями КСУ про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.
Фото: КСУ

Заступник голови Конституційного суду України Сергій Головатий виступив проти ухвалення суддями КСУ рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Його розбіжну думку оприлюднено на сайті Конституційного суду.

Головатий зазначив, що стаття 366 ККУ встановлює кримінальну відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання ним декларації.

Таким чином, пояснюв суддя, юридична конструкція цієї статті чітко вказує на те, що суб'єкт декларування нестиме відповідальність виключно за умови, якщо на момент подання декларування він знав про недостовірний характер внесених до неї відомостей.

Також він нагадав, що у статті встановлена межа настання кримінальної відповідальності - якщо неправдиві відомості у декларації відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Це означає, що кримінально або адміністративна відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей розмежовується залежно від суми.

«Висновок Суду про неконституційність кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей вважаю юридично необґрунтованим», - резюмував Головатий.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Через це рішення в Україні буде закрито більше сотні кримінальних проваджень, пов’язаних із недостовірним декларуванням та корупцією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: