Дискусії на кухні: про що справді варто спитати українців

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

25 жовтня усім виборцям запропонують взяти участь у додатковому опитуванні,яке ініціював Офіс президента. Українцям хочуть поставити 5 запитань, на деякі з яких вони раніше вже давали відповідь.

Так, окрім питання про довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах та можливість запровадження вільної економічної зони на Донбасі, в Офісі президента пропонують відповісти на запитання про скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізацію канабісу з медичною метою та відновлення гарантій безпеки за Будапештським меморандумом.

Навряд чи хтось з українців, хто прийде голосувати 25 жовтня, зможе назвати запитання від Офісу президента пріоритетними у своєму щоденному житті. Тим паче, що відповіді на них можна спрогнозувати із 90% вірогідністю. Та й жодних юридичних наслідків опитування не матиме. А от які саме запитання дійсно турбують ледь не кожного громадянина нашої держави? Про що з дня у день говорять на кухнях?

Президент Володимир Зеленський в одному зі своїх відеозвернень натякав українцям самим визначити перелік запитань, які справді їх турбують. «Не всі з 5 запитань подобаються? Окей. Знаходь це відео на офіційних сторінках та пиши у коментарях, про що іще ти хотів би висловитись як громадянин України. Легалізація зброї? Подвійне громадянство? Тривалість навчання в школі, єврономери, парламентська республіка та багато іншого. Пиши, які запитання варто включити до наступних опитувань», - запропонував глава держави.

Утім для цього достатньо подивитися дані останніх соціологічних опитувань щодо найболючіших проблем та найочікуваніших реформ. Які теми справді турбують українців та про що варто було би не запитувати – а вже почати діяти?

Головні три проблеми для українців

За останні роки після сплеску активності під час Революції гідності, після анексії Криму та початку війни на Донбасі, українська політика зазнала суттєвих змін. Однак після важкого 2014-го року, кількох змін урядів та докорінної зміни влади у 2019-му – не змінилося лише одне: усі політики та політичні сили обіцяли українцям провести системні реформи.

Опитування Зеленського: чи допоможе це «слугам» на місцевих виборахПрезидентська ініціатива з проведення опитування має на меті підвищити явку на місцевих виборах, й це допоможе кандидатам від провладної партії у другому турі, вважає експерт.

Йдуть роки, проте головні питання, які турбують громадян, залишаються тими ж самими. Українці очікують вирішення двох основних проблем – закінчення війни на сході України та рішучої боротьби із корупцією. Обидві ці проблеми – в топ-переліку у кожному соціологічному опитуванні.

Так, згідно із результатами опитування, яке провела в грудні 2018 року Соціологічна група «Рейтинг», українці визначили три проблеми, які є найважливішими для України, - 49% респондентів назвали «воєнні дії на Донбасі», 45% - корупцію в державних органах, 25% - низький рівень виробництва.

За даними опитування Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременка влітку 2020-го, українців найбільше турбують проблеми безробіття і працевлаштування (32%), корупція (14%), економічна криза (27%), війна на Донбасі і повернення анексованого Росією Криму (28%).

А згідно із даними загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення, проведеного влітку 2020-го року Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», українці серед основних своїх проблем називають бідність (46,9%), доступ до медичного обслуговування (37,3%) та безробіття (33,4%). А ще майже половина опитаних (46,7%) стверджують, що поки що не відчули жодних наслідків реформ.

Питання виживання

Окрім значущих питань із безпекою, відновлення суверенітету та боротьби із корупцією, більшість українців щодня стикається із проблемами, на які передусім було би доречно звернути увагу у всеукраїнському опитуванні.

«Народовладдя» Зеленського: що змінить законодавство про референдумКонституція України містить обмеження щодо можливих тем референдуму навіть за новим законодавством, вважає експерт.

По-перше, це питання карантинних обмежень та ефективності боротьби із коронавірусом. Саме ця проблема стала найбільш «гострою» з весни цього року, адже поєднує в собі як питання безпеки та здоров’я, так і необхідної якості життя й виживання в нових економічних умовах.

По-друге, багато років поспіль гостро стоїть питання тарифоутворення. Ціни на комунальні послуги постійно зростають, доходи українців не встигають за цифрами у платіжках.

По-третє, це питання кредитування малого та середнього бізнесу, а також доступна іпотека. Це саме ті проблеми, із якими найчастіше стикається в житті молодь. І відсутність прогресу у вирішенні даних питань спонукає багатьох їхати на заробітки, або емігрувати за кордон.

Звісно, про всі ці і багато інших проблем знають і в уряді, і у Верховній раді, і в Офісі президента. Проте формувати запитання для їхнього вирішення – не має жодного сенсу. Адже саме про реформи в цих галузях політики на кожних виборах говорять з екранів телевізорів, у своїх відеоблогах та передвиборчих програмах. Час діяти, а не запитувати.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: