В ОПУ роз'яснили питання щодо Будапештського меморандуму

Читать на русском
Питання про Будапештський меморандум продемонструє думку людей - чи потрібно Україні звернутися до держав-підписантів документу щодо виконання їх зобов'язань.
president.gov.ua

Питання про Будапештський меморандум продемонструє думку громадян щодо того, чи потрібно Україні звернутися до держав-підписантів меморандуму щодо виконання їх зобов'язань.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента в п'ятницю, 16 жовтня.

Опитування президента: які наслідки матиме ініціатива ЗеленськогоПитання, винесені на всенародне обговорення, сформульовані некоректно й це делегітимізує інститут президентства в країні, вважає експерт.

В ОПУ вирішили пояснити, для чого в опитування на виборах хочуть включити таке питання: «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?»

У Зеленського нагадали, що даний меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року.

Згідно з документом Україна, відмовившись від ядерного арсеналу, отримувала гарантії безпеки і існуючих кордонів від провідних військових держав світу. Незважаючи на це гарантії безпеки щодо України з боку Росії неодноразово порушувалися ще до 2014 року.

«Світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов’язань одним з підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши в підсумку до прямої збройної агресії», - йдеться в повідомленні.

Крім того, відзначили в ОПУ, на сьогодні залишаються актуальними завдання щодо нерозповсюдження ядерної зброї, а також щодо створення нових міжнародно-правових актів, які гарантують країнам безпеку в разі відмови від ядерного озброєння.

«Нашій державі потрібен мандат від народу для того, щоб звертатися до держав-підписантів меморандуму щодо виконання їх зобов'язань», - пояснили у Зеленського.

Нагадаємо, сьогодні президент Володимир Зеленський озвучив фінальні три питання, які планують поставити українцям в день виборів 25 жовтня.

Раніше в ОПУ пояснили питання про скорочення нардепів Ради, а також аргументували важливість питання про канабісу.

«Слово і діло» розбиралося, чому опитування президента заплановане саме в день місцевих виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: