«Народовладдя» Зеленського: що змінить законодавство про референдум

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум Верховна рада може ухвалити у другому читанні до кінця 2020 року, повідомляють у фракції «Слуга народу». У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Охотін відзначив, що Конституція України містить обмеження щодо можливих тем референдуму навіть за новим законодавством.

«Якщо ми говоримо про закон про народовладдя, то це передвиборчі обіцянки пана Зеленського зробити спілкування між владою і народом простішим та без посередників. Це була частина його кампанії. Якщо цей закон ухвалять, ми зможемо говорити про виконану обіцянку Зеленського. Наскільки я пам’ятаю, під час написання цього закону вивчали міжнародний досвід і, власне, чому розгляд затягнувся аж до листопада, бо потрібно було ув’язати в один текст з одного боку популістські речі, з іншого – міжнародний досвід та правові норми України», - пояснив Охотін.

Політолог відзначив, проведення опитування, ініційованого Зеленським, втім не є референдумом і не передбачене законодавством України.

«На відміну від референдуму, такого поняття, як опитування, як соціологічне опитування у Конституції України та в законах – немає. Йдеться про те, що не описано ніде ні процедури, хто його буде проводити, ні як воно буде проходити. Вони посилаються на статтю 69 Конституції України. Це опитування не є зараз законом», - додав експерт.

Охотін зазначив, що обмеження щодо законопроекту про народовладдя через референдум вже містяться у Конституції.

«Не може бути референдумів щодо податкових норм, щодо оборонних питань. Таким чином, все одно усі ці обмеження містяться у Конституції», - сказав він.

Нагадаємо, законопроект президента Володимира Зеленського про народовладдя через всеукраїнський референдум Рада ухвалила у першому читанні 18 червня цього року.

Експерт пояснив, чи зможе влада маніпулювати громадською думкою за допомогою цього закону.

«Слово і діло» пропонує згадати, як на темі народовладдя піарилися інші політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: