Опитування президента: які наслідки матиме ініціатива Зеленського

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Президент Володимир Зеленський випустив відеозвернення, в якому закликав українців прийти на місцеві вибори 25 жовтня, а також анонсував на цей же день всенародне опитування. На опитування буде винесено 5 питань, проте результати такого дослідження не матимуть юридичних наслідків. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко зазначив, що питання, винесені на всенародне обговорення, сформульовані некоректно й це делегітимізує інститут президентства в країні.

«Питання про гарантії Будапештського меморандуму – дуже дивне. Цікаво, що вони хочуть отримати. Тим більше й саме питання так дивно сформульоване. Чи «так» народ» відповість, чи «ні» - це не буде нічого значити, бо, як мінімум, це опитування не має юридичного значення, і, як максимум, народ же ж не виступає суб’єктом Будапештського меморандуму. Ну дадуть відповідь «так». І що? Зеленський, як політик на цьому просто завершується по своїй суті», - сказав Горбенко.

Горбенко зазначив, що питання, винесені на опитування, некоректно сформульовані й не можуть виноситися на загал.

Посилення відповідальності за корупцію: чому президентське опитування порушує стандарти прав людиниФормулювання запитання для опитування порушує стандарти прав людини та не може мати юридичних наслідків, вважає експерт.

«Оце питання про Будапештський меморандум – воно найбільш незрозуміле й в ньому найменше сенсу. Хоча, й до питання про вільну економічну зону є багато зауважень. У такій формі такі речі не запитуються. Навіть у соціологічних дослідженнях таких питань не ставлять. Бо це рішення, які повинні мати економічне обґрунтування, а не підкріплюватися лише суспільною думкою. Тому, що більшість респондентів просто не знають, що таке «вільна економічна зона». Тому, про це питати немає сенсу», - пояснив експерт.

Горбенко додав, що опитування делегітимізує форму правління в Україні. «Це просто гвіздок в труну інституту президентства, бо Зеленський ще раз показав, що нам це непотрібно», - відкреслив він.

Президент України Володимир Зеленський назвав ще три питання загальнонаціонального опитування.

Також наші аналітики проаналізували, чому опитування президента запланований саме на день виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: