Зменшення кількості нардепів: які існують рекомендації щодо покращення роботи парламенту

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Президент України Володимир Зеленський ініціював проведення всеукраїнського опитування в один день з місцевими виборами. Одним з питань, яке виноситься на загал, стане можливість скорочення кількості народних депутатів до 300. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Войтков пояснив, що реорганізація Верховної ради повинна проводитися відповідно до обґрунтованих рекомендацій та адміністративного устрою країни.

«Якщо ми подивимося в корінь цієї проблеми, то ми побачимо, що насправді ефективність роботи Верховної ради не залежить від кількості людей, які там працюють. Якщо оцінювати кількість народних депутатів з розрахунку кількості жителів в Україні, - то це нормальна кількість. У нас однопалатний парламент і один депутат представляє відповідну кількість громадян. Й у нас це показник не є надто низьким. Алей їх ефективність залежить від роботи парламенту. У нас вже давно існує питання щодо реорганізації Верховної ради, й воно не вирішується», - сказав Войтков.

На думку експерта, реорганізація парламенту повинна відбуватися відповідно до обґрунтованої доцільності.

У «Слузі народу» розповіли, хто буде фінансувати опитування президентаНайближчим часом офіційно представлять ​​громадську організацію, яка займеться проведенням опитування 25 жовтня, анонсованого президентом.

«Існують рекомендації Європейського союзу, що для ефективності, можливо, треба відмовитися від практики ухвалення законів більшістю від конституційного складу. Можна зробити так, щоб закони ухвалювалися більшістю від кількості присутніх. Також треба реорганізувати роботу в комітетах. Й ці всі рекомендації існують», - додав експерт.

Войтков зазначив, що парламент не виконує свої функції, але це не залежить від кількості народних обранців.

«Крім того, якщо вже про це говорити. В нас начебто парламентсько-президентська республіка, але де-факто ми маємо президентську. Тобто, депутатам певну частину рішень просто спускають з Офісу президента й депутати їх ухвалюють. Також парламент не виконує функцію контролю за роботою прем’єр-міністра. Тому, це комплексне питання, а не про «300 депутатів». А чому 300? Бо гарна цифра? Тому це все популізм», - сказав він.

Експерт додав, що ініціатива про скорочення кількості нардепів є популярною політичною маніпуляцією.

«Насправді, це не нова ідея й циркулює в політичному просторі давно, а ті чи інші політичні сили спекулюють нею напередодні виборів. Пояснення в тому, що політики намагаються заручитися підтримкою тієї категорії виборців, яка не довіряє владі», - додав експерт.

Нагадаємо, Зеленський оприлюднив відеозвернення, в якому закликав українців 25 жовтня на виборчій дільниці «відповісти на 5 важливих питань».

Вже відомі всі питання, які планують винести на загальнонаціональне опитування в день місцевих виборів 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: