Проєкт держбюджету-2021: які обіцянки Зеленського під загрозою зриву

Читать на русском
У проєкті бюджету-2021 немає достатнього фінансування, щоб Зеленський виконав обіцянку оснастити ВМС України ракетною зброєю або зробити армію престижною службою.
president.gov.ua

У Верховній раді з'явився проєкт бюджету на 2021 рік. Незважаючи на те, що на його формування вплинуло два серйозних фактори – війна на сході країни й коронавірус – проєкт досить оптимістичний. Однак не на всі грандіозні плани влади знайшлися гроші. «Слово і діло» проаналізувало, які обіцянки президента Володимира Зеленського опинилися під загрозою зриву через недостатнє фінансування в проєкті держбюджету.

Почнемо з найпростішого: у серпні минулого року Зеленський пообіцяв, що українська економіка буде зостати на 5-7% ВВП щорічно. Обіцянка прозвучала до коронакризи, а вона внесла свої корективи: в оновленій версії бюджету-2020 закладено падіння ВВП на рівні 3,9%, на наступний рік прогнозують зростання, але на 4,6%. До речі, до кризи в бюджеті на поточний рік прогнозували зростання економіки на 3,7%. На обіцяні президентом цифри не можуть вийти вже два роки.

Не профінансовані в проєкті бюджету деякі обіцянки Зеленського щодо національної безпеки. Президент обіцяв повністю оснастити ВМС України ракетною зброєю, ще раніше говорив про плани будувати військові кораблі класу «корвет». У проєкті кошторису на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки передбачено 22,74 млрд грн. Майже стільки же, скільки в бюджеті на цей рік.

У передвиборчій програмі Зеленський обіцяв, що армія стане престижною службою, а зарплата військових буде на рівні натівських стандартів (хоча це дуже розпливчасте формулювання). Але збільшення фінансування на наступний рік не передбачається: на забезпечення діяльності ЗСУ закладено 89,3 млрд грн, на будівництво й закупівлю житла для військових – 1,2 млрд грн, оплата праці в загальному фонді – 50,4 млрд грн. Цифри аналогічні тим, що й в бюджеті 2020 року, лише трохи збільшений фонд оплати праці (було 49,5 млрд).

Володимир ЗеленськийПрезидент України

У квітні Зеленський обіцяв забезпечити відновлення контролю над кордоном з Росією: «Повернемо наші території, буде виведення військ незаконних збройних формувань, обов'язково будемо контролювати наш кордон із РФ і обов'язково там пройдуть вибори». Також глава держави говорив, що в разі відновлення контролю кордон охоронятимуть тільки українські прикордонники. Мабуть, у наступному році на це не сподіваються, бо фінансування залишилося на колишньому рівні: заходи щодо інженерно-технічного облаштування кордону – 338,2 млн грн проти 400 млн у 2020 році, реалізація проєкту з розвитку підрозділів охорони кордону – 6 млн грн проти 5,4 млн. Якщо Україна все-таки отримає контроль над кордоном на сході, доведеться шукати додаткові гроші.

Є питання і щодо деяких інфраструктурних обіцянок Зеленського. Президент обіцяв забезпечити відкриття двох пропускних пунктів на кордоні з Угорщиною, а також покращувати роботу пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Терміни виконання він не уточнював. На розвиток прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-угорському кордоні на наступний рік передбачили 28,1 млн грн, майже стільки же, скільки на 2020-й. На аналогічні цілі на українсько-польському кордоні фінансування взагалі зменшили – із 200 млн до 150 млн грн.

Не передбачено в проєкті бюджету кредитне фінансування на обіцянку Зеленського побудувати міст через Південний Буг. «Будуть підписані договори. Це і будівництво Бортницької станції – про неї дуже багато говорили, і тільки 10 хвилин тому в мене була зустріч із міжнародним агентством JICA, яке саме забезпечує можливість підписання цього договору і підтримки. Потім – будівництво моста через Південний Буг у Миколаївській області. Це такі пільгові, дуже дешеві кредити», – говорив президент восени 2019-го.

Зменшено фінансування Енергетичної стратегії України – із 739 млн до 500 млн грн. При цьому в програмі Зеленський обіцяв, що Україна перейде на забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів. Але поки енергонезалежність України залишається тільки в обіцянках політиків.

Кілька соціальних обіцянок теж можуть постраждати. Президент обіцяв забезпечити монетизацію пільг і субсидій, але в наступному році фінансування монетизації планують знизити до 36,6 млрд грн (на цей рік було 39,3 млрд).

Теж без термінів, але президент Зеленський обіцяв передбачити на програму трансплантації 3-4 млрд грн. На наступний рік передбачено тільки 112 млн на реалізацію пілотного проєкту.

Раніше ми проаналізували, як в проєкті бюджету-2021 змінилися основні показники порівняно з поточним роком, а також на що і в якому обсязі планують витрачати бюджетні кошти.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про те, які обіцянки Володимира Зеленського можуть вдарити по бюджету.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: