Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв зробити ряд гуманітарних кроків для повернення Донбасу

18 квітня 2019 року кандидат в Президенти України Володимир Зеленський пообіцяв зробити ряд гуманітарних кроків для повернення Донбасу до складу України. Серед них: створення медіа-порталу.
Виконано
Сказано 18 квітня 2019 р.

Джерело

  • https://www.rbc.ua/ukr/news/vladimir-zelenskiy-nam-vygodno-raspustit-1555546435.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/86439.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/53473.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/66107.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/84402.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/82954.html

Результат

22 лютого 2022 року РФ визнала «незалежність» «ДНР» та «ЛНР».

Того ж дня президент України Володимир Зеленський оголосив: «Визнання Росією так званих «Донецької та Луганської народних республік» підтверджує її свідомий односторонній вихід з Мінських домовленостей і є явним порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та найсерйознішим ударом по політико-дипломатичному врегулюванню, над просуванням якого Україна та її партнери активно працюють».

24 лютого президент РФ офіційно оголосив про проведення «спецоперації на Донбасі». Цього ж дня військами агресора було обстріляно низку стратегічних об'єктів у різних областях України, повідомляється і про входження наземної техніки агресора на територію України.

У відповідь на це, в Україні запроваджено воєнний стан. Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки стало справою всього Українського народу. Військові формування та правоохоронні органи України забезпечують гідну відсіч агресору.

Станом на цей час президент Зеленський забезпечував проведення низки гуманітарних кроків для повернення Донбасу.

Наприклад. Альтернативним інструментом комунікації з населенням тимчасово окупованих територій та прилеглих до них регіонів є телеканал «ДОМ»; створено та функціонує Центр протидії дезінформації; почалося мовлення з нової телевежі поблизу Попасної – радіус розповсюдження телевізійного сигналу з неї складає 50 км. Радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області і сягає кордону з РФ.

У листопаді 2019 року завершилося дзеркальне розведення військ у районі Золотого та Петрівського. 20 листопада президент Зеленський прозвітував про відкриття обіцяного мосту у Станиці Луганській та пояснив, що міст вузький, а тому виконуватиме лише гуманітарні функції.

14 травня 2020 року на першому засіданні ТКГ за участі оновленої української делегації було виголошено, що Україна, незважаючи на карантинні заходи, зі свого боку повністю підтримує реалізацію мандату СММ ОБСЄ та МКЧХ і всіляко сприяє цьому, а також забезпечує безумовне виконання їхнього мандату.

У 2020 році, особливо в умовах карантинних обмежень, уряд та Мінреінтеграції всіляко сприяли діяльності міжнародних організацій щодо гуманітарного доступу та проведенню гуманітарних операцій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Випадків системних та цілеспрямованих дій влади з метою перешкоджання діяльності міжнародних організацій, виявлено не було.

Станом на листопад 2021 року (по суті станом на середину каденції президента Зеленського), незважаючи на блокування руху через КПВВ зі сторони «ЛДНР», Держприкордонслужба була готова в будь-який момент здійснювати пропуск осіб та транспортних засобів в обидва боки від лінії розмежування на всіх КПВВ, забезпечено відкриття та оновлення сервісних центрів/КПВВ, чим забезпечено виконання Україною домовленостей щодо роботи КПВВ.

Законні військові формування України не повертали/не повертають тимчасово окуповані території Донбасу військовим шляхом.

Обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».