Які обіцянки українські політики повинні виконати до осені

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв у серпні дати квартири усім постраждалим унаслідок вибуху в Києві, Віталій Кличко – відкрити дитячий сад.
Слово і діло

Осінь в Україні, як завжди, буде багатою на політичні події: Верховна рада почне роботу після канікул, у жовтні пройдуть місцеві вибори. Але і влітку, незважаючи на затишшя, у політиків вистачає роботи й обіцянок, які вони повинні виконати. «Слово і діло» пропонує подивитися, які зобов'язання президент, члени Кабінету міністрів і місцева влада повинні встигнути виконати до осені, а також які «літні» обіцянки вони вже провалили.

Які обіцянки повинні до осені виконати Зеленський і Кабмін

У президента Володимира Зеленського залишився буквально один день, щоб виконати обіцянку ввести в експлуатацію третю частину Бориспільської багатопрофільної лікарні. Він говорив, що це станеться в липні.

Також на найближчі місяці в Зеленського є обіцянка відремонтувати меморіал «Україна – визволителям» у селищі Мілове. «Саме з Мілового почалася деокупація нашої країни і це було перше місце в Україні, яке звільнили від нацистів. Подивилися на стан, в якому перебуває той меморіал, до якого ми приїхали. Кажуть, 20-30 років ніхто не займався цим. Наведемо лад, обов'язково, в найближчі місяці зробимо там ремонт», – заявив президент наприкінці травня.

Крім того, в серпні, за словами Зеленського, 40 сімей, які постраждали внаслідок вибуху в житловому будинку в Києві, повинні бути з новими квартирами. Відзначимо, що деяким сім'ям вже видали сертифікати на квартири.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у серпні обіцяв запустити електронну реєстрацію місця проживання дітей віком до 14 років на порталі «Дія». Ще одна його обіцянка, яку потрібно виконати влітку – завершити бета-тестування проєкту «єМалятко», тоді там буде доступно 10 послуг.

Давид АрахаміяНародний депутат України
Арахамія пообіцяв зібрати депутатів та провести позачергову сесію 24 серпняСказано 21 липня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міністр фінансів Сергій Марченко в серпні обіцяв запустити систему кадрового відбору до Державної митної служби з експертизою доброчесності. Своєю чергою, прем'єр Денис Шмигаль обіцяв до вересня щонайменше на 30% оновити кадровий склад ДМС і забезпечити її діяльність як єдиної юридичної особи.

У віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції завдання на серпень – створити координаційну платформу з подолання гендерної нерівності. «Створимо координаційну платформу під моєю егідою, яка направить зусилля те що, щоб побудувати таку систему стійкості, щоб у кризових ситуаціях динаміка конфліктів була набагато меншою (маються на увазі випадки домашнього насильства – ред.). Це включає питання економіки, оплати праці, соціальних відпусток для батьків», – розповіла Ольга Стефанішина.

Згідно з обіцянкою міністра інфраструктури Владислава Криклія до кінця літа в Київській області з'являться 100 автомобілів пересувних відділень «Укрпошти».

Що до осені повинні зробити мери і голови ОДА

Активізувалися в плані обіцянок голови обласних адміністрацій, Володимир Зеленський регулярно проводить там кадрові перестановки, тому кожен місяць роботи на рахунку.

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов пообіцяв влітку завершити будівництво обласного клінічного кардіологічного центру та добудувати 10 сільських амбулаторій. Крім того, наприкінці літа на вулиці Соборності повинні відкрити Центр надання адміністративних послуг, до осені – покласти 7,4 км дорожнього полотна дороги Гадяч-Опішня.

Керівник Запорізької ОДА Віталій Боговін до вересня обіцяв відкрити в області 8 шкіл і 4 дитячих садки. У школах Ужгородського району Закарпатської області до вересня мають побудувати внутрішні туалети. «Діти повинні отримати те, на що заслуговують – нормальні, якісні умови під час навчального процесу», – зазначив Олексій Петров.

Максим Куций обіцяв до осені відкрити Біляївську школу №2 в Одеській області, а Віталій Коваль – закінчити будівництво стадіону «Колос» в Костополі Рівненської області.

Голова Івано-Франківської обладміністрації Віталій Федоров обіцяв до 1 вересня завершити роботи на 6 об'єктах «Великого будівництва»: «Станом на 1 липня роботи розпочаті і тривають на всіх 15 об'єктах, плануємо завершити роботи до 1 вересня поточного року на 6 об'єктах, до 15 жовтня – ще на 4 об'єктах, і 5 об'єктів планується завершити до кінця року».

Олександр СкічкоГолова Черкаської обласної державної адміністрації
Скічко планує провести ремонт від Драбова до траси М-03 до кінця літа 2020 рокуСказано 25 травня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

У мерів теж є чим зайнятися, особливо перед прийдешніми місцевими виборами. Віталій Кличко обіцяв у серпні відкрити дитячий сад на Троєщині (на вулиці Радунській) на 260 місць: «Це буде сучасний і красивий садок з басейном, спортивним і актовим залами, кабінетами логопеда й психолога. Будівля буде повністю енергоефективною, з сучасними системами вентиляції та опалення. У приміщенні встановлять бойлери». Також у планах столичного мера завершити будівництво приматника в зоопарку і повністю відновити рух по Борщагівському шляхопроводу.

Мер Тернополя Сергія Надал до кінця літа планує завершити будівництво Гаєвського моста, а мер Івано-Франківська Руслан Марцінків – завершити ремонт освітлення по вулиці Покутській.

Які «літні» обіцянки вже провалили політики

Володимир Зеленський не зміг 1 червня відкрити лікувально-діагностичний комплекс дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Через пандемію коронавірусу привезти і запустити необхідне обладнання вдалося тільки в липні, новий корпус президент відкрив учора, 29 липня.

Крім того, Зеленський у червні не ввів в експлуатацію другу частину Бориспільської багатопрофільної лікарні. Того дня роботи в інфекційному відділенні були завершені на 96%, у лікувальному корпусі – на 84%. Лікарню хочуть ввести в експлуатацію до серпня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров провалили обіцянки, які стосуються Державної архітектурно-будівельної інспекції. Прем'єр говорив, що перехідний період від ліквідації ДАБІ до запуску новостворених органів триватиме до червня, але закінчити його так швидко не вдалося. Станом на середину липня готується структура, триває реєстраційний процес Державної сервісної служби містобудування України, Державне агентство технічного регулювання перебуває на рівні проєкту. Шмигаль вже обіцяв завершити цю реформу у 2020 році.

Федоров обіцяв, що з червня почне роботу новий реєстр будівельної діяльності замість реєстру ДАБІ. Однак терміни зрушилися на півтора місяці – реєстр запрацював 17 липня.

Нагадаємо, раніше ми писали, як виконує обіцянки президент Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: