Рік і два місяці роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. На момент публікації матеріалу глава держави дав 511 обіцянок разом з передвиборчими і програмними. Якщо рахувати з дня інавгурації, то у Зеленського зараз 262 обіцянки в процесі виконання, 106 – виконані і 58 – не виконано.

З 20 червня по 20 липня президент дав 33 обіцянки, виконав – 9, провалив – 5.

Відзначимо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки провалив Зеленський

Володимир Зеленський не дотримав слова щодо того, що не впливатиме на банківську систему України. Заяви, які президент робив в травні-липні, свідчать про інше. «Також на технічному рівні ми дотиснемо банківську систему України не дивлячись на те, що вона у нас дуже незалежна. Ми їх дотиснемо, і банки не будуть настільки обережними, видаючи кредити нашому населенню, тому що населенню треба допомагати, особливо зараз, коли криза не в Україні, а в світі», – заявив Зеленський на своїй пресконференції. «Ми з ним сперечаємося, все нормально, ми їх дотиснемо, 10% буде, я в цьому впевнений. Трохи потрібно почекати», – таке президент сказав на початку червня.

У липні у відставку подав глава Національного банку Яків Смолій, він поскаржився на систематичний політичний тиск. У розмові Зеленського з директором Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою також піднімалася тема тиску на Нацбанк. З цього ми робимо висновок, що президент обіцянку не виконав.

Не виконав Зеленський обіцянку в червні ввести в експлуатацію другу частину Бориспільської багатопрофільної лікарні. Її відкриття перенесли на серпень: роботи в інфекційному відділенні завершені на 96%, в лікувальному корпусі – на 84%, роботи з капітального ремонту фасаду виконані на 95%.

Перед виборами мера Києві глава держави обіцяв праймеріз за участю кандидатів від «Слуги народу» і незалежних кандидатів. «Обов'язково будуть і кандидати від «Слуги народу», тобто ті, хто є депутатами «Слуги народу», і будуть незалежні люди, які готові боротися на відкритому праймеріз», – запевнив він. Однак за фактом в праймеріз брали участь тільки «слуги народу». Перемогу на них здобула Ірина Верещук.

Що за місяць зробив президент

Зеленський все-таки виконав обіцянку про те, що в Кабінету міністрів буде профільний міністр з питань промисловості. 16 липня Верховна рада призначила Олега Уруського на пост віцепрем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

На початку червня, спілкуючись з журналістами, Зеленський заявив, що продасть свій будинок в Іванковичах. Через місяць стало відомо, що будинок разом із земельною ділянкою президент продав Валентині Кисіль – дружина заступника голови фракції «Слуга народу»). Тепер Зеленський з сім'єю тимчасово живе в державній резиденції «Конча-Заспа».

Крім того, Зеленський виконав обіцянку запустити велику приватизацію після завершення боротьби з коронавірусом. Після ослаблення карантину, 15 червня, Фонд державного майна виставив на аукціон перший об'єкт великої приватизації – готель «Дніпро» в Києві. Рівно через місяць пакет акцій готелю продали за 1,1 млрд грн.

На початку епідемії коронавірусу глава держави обіцяв забезпечити повернення в країну близько 17 тисяч українців, які попросили про допомогу: «За запитом в МЗС, зареєструвалися десь близько 17 тисяч українців. Ми їх повернемо. Але вони повинні знати, що нам потрібно хоча б кілька днів, щоб підготувати повністю інфраструктуру на обсервацію». У Міністерстві закордонних справ відзвітували, що протягом травня-червня в Україні було забезпечено повернення близько 31 тисячі громадян.

Виконано обіцянку про те, що за виготовлення «лівого спирту» позбавлятимуть ліцензії та права на виробництво спирту не менше ніж на п'ять років. В кінці року Зеленський підписав закон про лібералізацію діяльності в сфері виробництва спирту етилового. Він передбачає норму про позбавлення ліцензії та з 1 липня набув чинності.

Обіцянки Зеленського за попередній місяць можна подивитися тут.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахувало, що Володимир Зеленський за час президентства випустив більше 90 відеозвернень до українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: