«Розкрадений атом»: за що засудили Мартиненка в Швейцарії

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

Суд у Швейцарії визнав винним у відмиванні коштів колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка. Разом із ним засудили Павла Скаленка, якому слідство в Україні відводить роль «правої руки» Мартиненка. Їм обом призначили покарання у вигляді ув’язнення, але цей вирок ще не набув чинності та його планують оскаржити. У чому ж обвинувачують екснардепа і як пов’язаний швейцарський судовий процес із українським?

26 липня журналісти програми «Схеми» повідомили про вирок у Швейцарії стосовно Мартиненка й Скаленка. Екснардепу призначили покарання у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких – «безумовного відбування», а його «правій руці» – 24 місяці умовного терміну. Але цей вирок не набув чинності. У коментарі «Слово і діло» адвокат Мартиненка Павло Бойко повідомив, що вони планують оскаржити вирок швейцарського суду. «Ще не готове повне рішення. Приблизно місяць буде його виготовлення. Тому аргументи апеляції після повного рішення», – повідомив він.

Пресслужба самого екснардепа теж повідомила про оскарження вироку. У Мартиненка пояснили, що швейцарський вирок є проміжним рішенням і тому він вважається невинуватим і незасудженим, доки не пройдено всі судові інстанції. «Через світові карантинні заходи та закриті кордони я не зміг бути присутнім на засіданні суду першої інстанції та надати свої пояснення. Я не зміг особисто відповісти на запитання суду й засвідчити всю безпідставність згадувань мого імені в цій справі. Рішення суду є проміжним і не остаточним, воно не набуде чинності, і я вже оскаржив його в апеляції», – цитує слова Мартиненка пресслужба. Також політик не визнає, що вчиняв якийсь злочин.

Швейцарська справа

Ця історія триває з 2013 року. Тоді швейцарські правоохоронці офіційно розпочали розслідування стосовно Мартиненка. За версією слідства, екснардеп відмивав гроші в швейцарському банку, де відкрила рахунки панамська офшорна компанія Bradcrest Investments SA. Кінцевим бенефіціаром фірми, за даними швейцарців, є саме Мартиненко. Його «права рука» Скаленко керував цими рахунками. Одержані від швейцарців докази володіння фірмою екснардепом показали прокурори САП у суді.

Вказана справа напряму пов’язана з українським розслідуванням детективів НАБУ і прокурорів САП, оскільки ці «відмиті» кошти були «відкатом» з тендера державного «Енергоатому». За версією українських слідчих, Мартиненко організував заволодіння 6,4 млн євро на тендері «Енергоатому», який із завищеною на цю суму ціною виграла чеська компанія Skoda JS. Чеська фірма сплатила Bradcrest Investments SA 6,4 млн євро нібито за надання консультаційних послуг – пошуку контрагентів в Україні, хоча в цьому не було потреби, оскільки Skoda JS неодноразово вигравала тендери в НАЕК «Енергоатом». У НАБУ вважають, що українська компанія-конкурент Skoda JS на тендері «Проатом» за дорученням подавала вищі цінові пропозиції, щоб не виграти торги. Водночас чеська фірма завищила вартість пропозиції на оговорені 6,4 млн євро. Про такий розмір «відкату» з представниками Skoda JS домовлявся інший обвинувачений у справі Володимир Святненко, який був уповноваженим представником фірми Bradcrest Investments SA.

Також до «схеми» був залучений Валерій Васильков, який був керівником відокремленого підприємства «Атомкомлект» НАЕК «Енергоатом». Саме він повідомив Мартиненку про підготовку «Енергоатому» до тендеру, який виграла чеська фірма. Також Васильков підписав низку договорів, пов’язаних із тендером, зі Skoda JS.

Зазначимо, що службовців чеської Skoda JS теж судять у своїй країні. Колишнього генерального директора фірми Skoda JS Мірослава Фіалу, ексчлена ради директорів компанії Іржі Демішева, ексчлена правління Мілана Когоута, колишнього комерційного директора Мірослава Провода, чинного заступника комерційного директора Петера Луптачіка та Манфреда Макса Новака обвинувачують у розтраті й ухиленні від сплати податків. У коментарі «Слово і діло» в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що суд над службовцями Skoda JS ще триває. Нагадаємо, що в цій справі НАБУ допитало Мартиненка за проханням чеських правоохоронців. До цього екснардепу в суді вручили повістку на допит.

Інші атомні «справи Мартиненка»

Передані до суду справи, як виявилося, не єдині, де згадується прізвище Мартиненка. НАБУ і САП розслідують щонайменше дві справи про тендери «Енергоатому», за якими теж може фігурувати екснардеп. Вони стосуються періоду з 2014 року та 2012-2016 років. Перший епізод детективи почали розслідувати після передачі справи з прокуратури Праги (Чехія). Чеські правоохоронці з’ясували, що в період із квітня 2014 року за аналогічних обставин, як у період 2008-2012 років, на користь компанії Bradcrest Investment SA фірма Skoda JS перерахувала 390,5 тисяч євро на рахунок Devecom Company Limited, відкритий у банку Eurobank Cyprus Ltd. При цьому також встановлено, що представником компаній Bradcrest Investment S.A. і Devecom Company Limited була одна й та сама особа. Ймовірно, йдеться про Павла Скаленка.

Інший епізод стосується 2012-2016 років. Детективи з‘ясували, що компанія Skoda JS в зазначений період за нібито надані консалтингові послуги перераховувала отримані від «Енергоатому» кошти на рахунок BARTON BUSINESS LLC (Домініканська Республіка) в розмірі 2,16 млн євро; на рахунок VISILOGIK LIMITED (Домініканська Республіка) в розмірі 100 тисяч євро; на рахунок INLORD SALES LLP в розмірі майже 2 млн євро і на рахунок Devecom Company Limited в розмірі 390,56 тис. євро. Отже, у зазначений період відбулося нібито заволодіння коштами «Енергоатому» на загальну суму 4,65 млн євро (137,72 млн грн на сьогодні). У цих двох справах про підозру нікому не повідомлялось. Проте в середині червня відбувалися обшуки в межах другої справи. Під час них були вилучені носії інформації, на яких була документація щодо закупівлі «Енергоатомом» обладнання.

Суд в Україні

Справа за обвинуваченням Мартиненка та інших осіб наразі розглядається Вищим антикорупційним судом. До його створення справу розглядав Шевченківський районний суд міста Києва, але не встиг і передав її до ВАКС. Наразі на судових засіданнях знову досліджуються письмові докази в справі.

Крім заволодіння грошами «Енергоатому», Мартиненка обвинувачують у заволодінні коштами іншого державного підприємства – «Східного гірничо-збагачувального комбінату» в розмірі 17,29 млн доларів. На думку слідства, він разом із колишнім заступником директора «СхідГЗК» Русланом Журилом організував це заволодіння. До «схеми» також залучили гендиректора держпідприємства Олександра Сорокіна, його ексзаступника з економіки та розвитку виробництва Володимира Богданця, експершого заступника голови «Нафтогазу» Сергія Перелому та Євгена Бугу. Останній переховується за кордоном.

За версією слідства Журило та Мартиненко у 2013 році організували закупівлю «СхідГЗК» 3 тисяч тонн урану у вигляді уранового концентрату за завищеною ціною в австрійській фірмі Steuermann. Вказана компанія не займалася видобутком уранового концентрату, тому Steuermann закупив продукцію у ТОВ «Степногорський гірничо-хімічний комбінат» з Кахастану. Водночас постачання концентрату проходили напряму від ТОВ «Степногорський гірничо-хімічний комбінат» до «СхідГЗК», а Steuermann був посередником, одержавши переплату за концентрат на суму 17,29 млн доларів. За даними слідчих, фірма Steuermann пов'язана з Мартиненком. Одержані кошти фірма перерахувала на низку інших компаній, підконтрольних Журилу та Мартиненку.

Матеріали вказаних справ складають понад 200 томів письмових доказів. Водночас у коментарі «Слово і діло» в САП повідомили, що поки не рахували, яку кількість томів планують долучити на засіданнях у ВАКС. Але, враховуючи кількість переносів у справі, розгляд обвинувачення в суді, вочевидь, затягнеться. Тому очікувати на судовий вирок у першій інстанції цьогоріч не варто.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: