НАБУ розслідує ще два епізоди у справі Мартиненка

Читать на русском

В Антикорупційному бюро розслідують ще два епізоди у справі заволодіння коштами Енергоатому.
Микола Мартиненко

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування ще в двох кримінальних провадженнях щодо колишнього народного депутата Миколи Мартиненка у справі заволодіння коштами НАЕК «Енергоатом» в різні періоди часу.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, НАБУ завершило розслідувати епізод щодо заволодіння коштами «Енергоатому» в період 2008-2012 років. За версією слідства, Мартиненко в змові з трьома особами організував корупційну схему, в результаті якої інтересам «Енергоатому» завдали шкоди в розмірі 6,4 млн євро. Як з'ясували детективи НАБУ, учасники угруповання в 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнана чеська компанія Škoda JS із завищеними на 6,4 млн євро цынами. В подальшому Škoda JS перерахувала 6,4 млн євро на рахунок BRADCREST INVESTMENT SA (Панама), єдиним власником якої є Мартиненко.

Ще один епізод, який із 6 червня розслідує Бюро, вони отримали з прокуратури Праги за запитом про прийняття кримінального провадження. Завдяки даним чеських правоохоронців вдалося встановити, що в період із квітня 2014 року за аналогічних обставин, як у період 2008-2012 років, на користь компанії Bradcrest Investment SA фірма Skoda JS перерахувала 390,5 тисяч євро на рахунок Devecom Company Limited, відкритий у банку Eurobank Cyprus Ltd. При цьому також встановлено, що представником компаній Bradcrest Investment S.A. і Devecom Company Limited була одна й та ж особа.

Також детективи НАБУ розслідують аналогічний епізод, але в період 2012-2016 років. У Бюро встановили, що компанія Skoda JS в зазначений період за нібито надані консалтингові послуги перераховувала отримані від «Енергоатому» кошти на рахунок BARTON BUSINESS LLC (Домініканська Республіка) в розмірі 2,16 млн євро; на рахунок VISILOGIK LIMITED (Домініканська Республіка) в розмірі 100 тисяч євро; на рахунок INLORD SALES LLP в розмірі майже 2 млн євро і на рахунок Devecom Company Limited в розмірі 390,56 тис. євро. Таким чином, у зазначений період відбулося заволодіння коштами «Енергоатому» на загальну суму 4,65 млн євро (137,72 млн грн на сьогодні).

У рамках цих справ детективи отримали доступ до інформації за рахунком Devecom Company Limited у банку Eurobank Cyprus Ltd, у тому числі до виписки про рух коштів. Також у Бюро отримали доступ до документів Національного банку та Кабінету міністрів. У Нацбанку детективи хочуть знайти листи або запити «Енергоатому» до НБУ про дозвіл на укладення кредитних угод із чеським банком CESKA EXPORTNI BANKA, в Кабміні – документи про затвердження фінансових планів «Енергоатому» або проектів.

Нагадаємо, суд повернув САП на доопрацювання справу Мартиненка.

Пізніше суддя аргументував, чому повернув справу екс-нардепа до САП.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: