Швейцарський суд засудив екснардепа Мартиненка до 28 місяців ув'язнення — Схеми

Читать на русском
Cуд Швейцарії визнав винним екснародного депутата Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро.
Фото - politeka.net

Федеральний кримінальний суд Швейцарії в п’ятницю, 26 червня визнав винним екснародного депутата Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро.

Як повідомляють «Схем», Мартиненка визнали винним у відмиванні грошей через швейцарську фінансову систему «в складі злочинного угруповання».

Весна прийшла: 9 резонансних справ першого року ЗеленськогоДев’ять резонансних кримінальних проваджень порушили правоохоронці під час першого року президентства Зеленського. Антикорупційний суд намагається розглядати всі, проте не може безперервно їх слухати.

За даними журналістів, суд визнав винним ще одного громадянина України Павла Скаленка, який разом з колишнім депутатом фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

Мартиненку оголосили покарання у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких «безумовного відбування». Скаленку — 24 місяців ув’язнення.

Засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося в п’ятницю, 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

В Україні екснардепа обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд об'єднав справу Мартиненка з обвинуваченням двох його пособників. Раніше засідання щодо них відкладали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: