Швейцарія передала до суду «справу Мартиненка»

Читать на русском
Швейцарська прокуратура направила до суду обвинувачення колишнього члена українського парламенту і ще однієї особи.
Микола Мартиненко

Офіс генерального прокурора Швейцарії направив до суду обвинувальний акт стосовно колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка і ще однієї особи за підозрою у відмиванні 2,8 млн євро.

Про це повідомляє пресслужба швейцарської прокуратури.

За даними джерел «Слово і Діло», йдеться про «праву руку» Мартиненка Павла Скаленка. Саме він, за версією НАБУ, відкривав рахунки у Швейцарії та перераховував кошти на прохання екснардепа.

Прокуратура звинувачує Мартиненка та ще одну особу як частину злочинної групи, яка відмила близько 2,8 млн євро через швейцарську фінансову систему. За їх даними, обвинувачені ці гроші на швейцарських рахунках використовували для здійснення покупок та інвестицій у Швейцарії та за кордоном.

Прокуратура стверджує, що Мартиненко домовився відкрити ці рахунки в Швейцарії, готуючись до відмивання грошей. Він доручив довіреній особі створити офшорну компанію в Панамі. Директорами компанії були різні особи, але вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником. За вказівкою екснардепа, довірена особа продовжувала відкривати банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, називаючи Мартиненка бенефіціарним власником активів.

В Україні екснардепа обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд об'єднав справу Мартиненка з обвинуваченням двох його пособників. Раніше засідання щодо них відкладали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: