Топ-10 найбагатших нардепів, які отримують компенсацію за житло

Читать на русском

Серед грошових виплат, які згідно із законом належать народним депутатам, є компенсація за оренду житла. Це дуже спірна стаття витрат державного бюджету: з одного боку – багато депутатів, зокрема IX скликання, не мають свого житла в Києві, з іншого – здебільшого вони – люди небідні, і за рідкісним винятком потребують такої матеріальної допомоги. Про те, що можна обійтися без компенсації, говорив і спікер Ради Дмитро Разумков. Але він обмежився лише висловлюванням своєї думки, і з бюджету продовжують виділяти мільйони гривень. «Слово і діло» склало топ-10 найбагатших народних обранців (за даними декларацій за 2019 рік), які, незважаючи на свої доходи, не посоромилися взяти компенсацію за житло (дані за травень).

Позафракційний депутат Муса Магомедов у травні отримав 39 тис. грн компенсації. При цьому його дохід відповідно до декларації за 2019 рік становив 62,9 млн грн. Також у депутата є житловий будинок у Донецьку, орендована квартира в Києві (мабуть, за неї він і отримує компенсацію) і квартира в Авдіївці. Членам його родини належить кілька квартир у Запоріжжі та одна – в Ялті.

Депутат Владіслав Поляк з групи «Довіра» за минулий рік задекларував два житлових будинки в Закарпатській області (в іншому праві власності). Йому виплатили 19,5 тис. грн компенсації за житло, при тому що його дохід становив понад 43 млн грн.

У «слуги народу» Павла Якименка є кілька квартир у Дніпрі та Харкові (в іншому праві власності). Він орендує квартиру в Києві і в травні йому з бюджету компенсували 19,5 тис. грн. Водночас його дохід за 2019 рік – 30,8 млн грн. Ще один депутат-мільйонер зі «Слуги народу» – Олександр Трухін – теж отримав 19,5 тис. грн компенсації. За минулий рік він задекларував квартири в Дніпрі і 22,4 млн грн доходу.

Сергій Мандзій («Слуга народу») володіє солідною нерухомістю в Хмельницькому: 5 квартир і житловий будинок, задекларований на членів сім'ї. Минулорічний дохід нардепа – 21,2 млн грн, у травні йому теж виплатили 19,5 тис. грн за житло. Аналогічну суму в травні виплатили Сергію Магері (позафракційний), Олександру Пономарьову (ОПЗЖ), Валерію Лунченку («Довіра»), Степану Чернявському й Оресту Саламасі («Слуга народу»). Усі вони за минулий рік задекларували мільйонні доходи й нерухомість в інших містах.

Нагадаємо «Слово і діло» розібралося, що за 2019 рік задекларували лідери парламентських фракцій і груп: Віктор Бондар, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч, Сергій Рахманін, Артур Герасимов, Вадим Рабінович, Давид Арахамія, Юрій Бойко, Юлія Тимошенко.

Також ми писали про найяскравіші колекції з декларацій нардепів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: