Підозра Садовому така ж заплутана, як і справа щодо індустріального парку

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Кримінальне провадження про будівництво індустріального парку, за яким САП оголосила підозру меру Львова Андрію Садовому та чиновникам міськради, досить заплутане і з часом його кваліфікація може змінюватися. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

На цьому етапі меру Львова інкримінують зловживання владою під час операцій із земельними ділянками, розташованими на території Рясне-Руської сільської ради Львівської області та заподіяння шкоди жителям села і державі на суму понад 93,5 млн гривень.

Йдеться про те, що в 2015 році великий індустріальний девелопер Європи – нідерландська компанія CTP – перемогла в конкурсі на управління майбутнім індустріальним парком площею понад 23 га в промисловій зоні Рясне-2. Згідно з грошовою оцінкою голландці заплатили за землю 52 млн грн (хоча, на думку прокурорів, на ту мить земля коштувала 140 млн грн) і зобов'язалися інвестувати в інфраструктуру парку 50 млн євро, залучити великих виробників і створити понад 3000 робочих місць. Однак будівництво зупинилося через кримінальне провадження і протести місцевих жителів, які стверджували, що ця земля належить їм.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий заявив, що в 2016 році розпочнеться будівництво індустріального паркуСказано 18 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

За даними САП, до прокуратури звернулися понад 60 громадян із заявами про незаконне відчуження їхньої землі. Під час розслідування з'ясувалося, що 23,49 га земель були продані за договором купівлі-продажу посадовими особами Львівської міськради. САП стверджує, що землю продали «з порушенням вимог чинного законодавства без аукціону за заниженою вартістю, як землі промисловості».

Крім того, САП наполягає, що на час продажу земля належала Рясне-Руській сільраді Львівської області, як земля сільськогосподарського призначення.

Садовому і чиновникам Львівської міськради загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі, виходячи з тих статей КК, які їм інкримінує САП (організація зловживання і зловживання владою або службовим становищем).

«Це досить велика кримінальна справа, але виходячи з фабули, кваліфікація повинна була бути іншою – за ст. 191 «Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем». Інакше, виходячи з тієї інформації, яку надає САП, в справі є моменти, що суперечать один одному.

Якщо земля належала Рясне-Руській сільраді, то спочатку громада Львова в особі міськради мала б заволодіти цією землею, а потім розпорядитися нею, продавши без аукціону. Але в такому разі виникає питання цільового призначення ділянки, а якщо, як стверджує САП, це земля сільгосппризначення, то її загалом не можна було продавати через мораторій на продаж землі», – зазначив Геннадій Дубов.

Не зовсім зрозуміле питання щодо суми збитку громаді. За даними САП, це 93,5 млн грн – різниця між продажною вартістю та оцінкою.

«Виходить, що спочатку, віддаючи землю в оренду, її оцінили в 140 млн грн, а потім продали за 54 млн грн. А тепер цю різницю демонструють як заподіяну шкоду? Але як в такому разі Львівська міськрада могла завдати збитків, продаючи те, що їй не належить? Тут вже йдеться про те, що одна громада могла заволодіти землею іншої громади», – сказав юрист.

Стверджуючи, що спірна земля належала сільраді, САП звертає увагу на те, що Львівська міськрада продала землю без аукціону ще й за заниженою ціною, начебто загалом мала право її продавати, але при цьому допустила процесуальні порушення.

«Ми бачимо як мінімум три тези з боку звинувачення, що суперечать одній одній. Тому незрозуміло, в чому звинувачують чиновників, в тому, що вони розпорядилися тим, що їм не належить або вони розпорядилися тим, що їм належить, але з порушенням процедурних питань? Судячи з усього в цій справі, імовірно, ще буде змінюватися кваліфікація», – зазначив Геннадій Дубов.

Водночас САП готує клопотання до Вищого антикорупційного суду про заставу в 50 млн грн без утримання під вартою.

Нагадаємо, про будівництво індустріального парку Рясне-2 Садовий говорив ще у вересні 2015 року та обіцяв, що перше виробництво в ньому відкриється в грудні 2016 року. Станом на січень 2019 го Львівська міськрада інвестував в індустріальний парк в Рясне-2 (будівництво інженерних мереж, організаційні та підготовчі роботи) 20 млн гривень.

Ще один новий індустріальний парк у Львові в районі Сигнівка Садовий обіцяв побудувати, балотуючись у 2015 році в мери міста. Земельна ділянка в промзоні «Сигнівка» була придбана ТОВ «Дунапак Пекеджінг Ленд» на аукціоні наприкінці лютого 2019 року за ціною 85,5 млн грн, що на 10% більше за стартову ціну аукціону. Загалом в області планується побудувати 5 індустріальних парків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: