«Черкаський прецедент»: чи повторюватимуться демарші місцевих голів

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Рішення, яке ухвалив мер Черкас Анатолій Бондаренко про послаблення карантину всупереч рішенню Кабінету міністрів, спровокувало конфлікт між центральною владою та місцевою. У коментарі «Слово і діло» політичний аналітик Дмитро Купира розповів, як зміниться політика на місцях.

«Щодо прогнозу, чи зміниться загалом поведінка місцевих голів? Не думаю, що будуть кардинальні зміни в регіональній політиці, і ми отримаємо більш демонстраційні форми поведінки з боку місцевої влади. По-перше, їхні бюджети значною мірою залежать від державного уряду, від виділення урядом, тому я не очікую масштабних демаршів», – сказав Купира.

Послаблення карантину в Черкасах: питання політики чи децентралізації?Завершення реформи децентралізації унеможливить ухвалення самовільних рішеннь місцевої влади.

Аналітик пояснив, що напруженню в суспільстві сприяли випадки порушення карантинних заходів із боку представників влади.

«Позиція й події міських голів стали показовими. Хороший сигнал для Кабінету міністрів, що треба запроваджувати деякі послаблення. Тому зміни в регіональній політиці вже відбуваються. Єдине, чого я боюся, – чи не отримаємо ми новий спалах після послаблення заходів, бо та кількість людей, яка перевіряється, недостатня», – наголосив експерт.

Він додав, що реакція місцевих лідерів обумовлена тим, що обмежувальні заходи були тільки на папері та застосовувалися вибірково.

«Усе залежить від місцевих голів. Мер Черкас був не перший, до цього були невдоволення з боку мера міста Дніпра, тому що не був забезпечений саме той карантин, який би відповідав ситуації. Те саме було й в Харкові. У нас жорсткий карантин, переважно – на папері. Це тільки зробило людей та економіку менш мобільними», – пояснив Дмитро Купира.

Нагадаємо, другий, третій і четвертий етапи виходу України з карантину можуть початися одночасно залежно від динаміки захворювання.

Раніше в Кличка оцінили пасажиропотік у Києві під час карантину.

Також нагадаємо, Криклій розповів, як планують запускати транспорт після карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: