Мери міст не можуть скасовувати карантин – Степанов

Читать на русском

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, що чиновники не можуть ухвалювати рішення, чи виходити конкретному місту з карантину, такі повноваження має лише Кабмін.

Про це він сказав на брифінгу.

Шмигаль анонсував «адаптивний» карантин в Україні після 11 травняНаціональний карантин в Україні може замінити адаптивний карантин. Обмеження будуть діяти в окремих регіонах - де є спалахи коронавірусу.

«Це рішення не ґрунтується на тому чи іншому баченні чиновників. Для того, щоб виходити з такими ініціативами, МОЗ збирає відповідних фахівців, епідеміологів, вірусологів, дивимося на міжнародну практику і потім вже на основі порад наших фахівців робимо ті чи інші пропозиції. Яку аргументацію почали використовувати ті чи інші мери міст, мені не відомо. Принаймні до нас по консультації або до фахівців на місцях вони не зверталися, тому це суто політичне рішення. Якщо ми говоримо про юридичну частину рішення, то згідно із законом про інфекційні хвороби, визначено, що запровадження карантину на території країни це прерогатива виключно Кабінету міністрів», – пояснив міністр.

За його словами, під час вирішення питання про вихід з карантину до уваги також береться кількість захворювання, перебіг хвороби, все залежить від регіону.

Міністр зазначив, що з юридичної точки зору це порушення закону, бо в органів місцевого самоврядування немає таких повноважень.

Нагадаємо, міська влада Черкас ухвалила рішення скасувати частину карантинних обмежень вже з 1 травня, незважаючи на загальний національний карантин в Україні.

Пізніше Зеленський відреагував на пом'якшення карантину в Черкасах.

Також мер Дніпра Борис Філатов заявив про ослаблення карантину в місті вже відсьогодні, 30 квітня.

Як відомо, національний карантин в Україні офіційно продовжили до 11 травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: