Провали року: які обіцянки мери не виконали в 2019 році

Читать на русском

Українські мери наприкінці минулого року розповіли про свої успіхи і роздали десятки нових обіцянок на 2020-й: реконструювати вулиці, відкрити притулок для собак, відкрити дитячі садки, закупити автобуси. Але при цьому міські голови промовчали про вже провалені зобов'язання. «Слово і Діло» сьогодні проаналізувало, які обіцянки мери не виконали в 2019 році.

Багато глобальних обіцянок в 2019 році не виконав столичний мер Віталій Кличко. Укотре він провалив обіцянку відкрити оновлений стадіон «Старт»: реконструкцію почнуть тільки в березні і завершать роботи в кінці 2021 року. На цю мету з міського бюджету виділять 100 млн грн, 3 млн грн піде на розробку проєктної документації.

Замість 90% вуличного освітлення в Києві Кличко зміг оновити тільки 25%, а автомобільне сполучення через Подільсько-Воскресенський міст відкриється тільки наприкінці цього року. Також мер обіцяв в 2019 році представити оновлену Пейзажну алею і відкрити другу чергу парку «Володимирська гірка» з двома фонтанами. Реконструкція алеї почнеться цьогоріч, а парк на Володимирській гірці впорядкують до кінця жовтня. Знову Кличко не справляється з термінами своїх обіцянок.

У Руслана Марцінківа не вийшло в минулому році запровадити електронний квиток у всьому транспорті Івано-Франківська. Причина банальна – брак коштів: «Щоб запровадити його, необхідно 8 млн гривень. Я думаю, що вже 1 січня будемо стартувати. Не можна впроваджувати електронний квиток, що не закупивши автобуси й тролейбуси. Немає сенсу ставити валідатори на старі тролейбуси».

У Житомирі, незважаючи на обіцянку Сергія Сухомлина, досі не побудований сміттєпереробний завод. «У нас в Житомирі є велика проблема зі сміттям. Але до кінця цього року ми плануємо побудувати і відкрити новий сучасний сміттєпереробний завод. Сподіваюся, він буде першим в Україні», – говорив мер. Однак будівництво вирішили почати навесні, тому що це дешевше, ніж узимку. При цьому на будівництво об'єкта передбачено два роки.

Не виконав Сухомлин більш просту обіцянку – відкрити Центр надання адміністративних послуг. Наприкінці листопада виникли проблеми з тендером на меблі і комп'ютери, тому «Прозорий офіс» поки так і не відкрили.

Андрій Садовий обіцяв оновити автобусний парк Львова і закупити 100 одиниць транспорту в минулому році. У липні для цього навіть погодили 12 млн євро кредиту від Європейського інвестиційного банку. Тендер мали намір оголосити в грудні, але потім перенесли його на січень – обіцянка не виконана.

Крім того, Садовий не створив тисячу місць у дитячих садках Львова. «І, в принципі, на 2020 рік ми повинні вийти з нульовою чергою в сади», – зазначив він. Однак у вересні мер знизив планку до 700 місць, а станом на грудень додатково була створена 21 група для перебування 600 дітей.

Мер Дніпра Борис Філатов не розв'язав проблему з ліфтами, що не працюють. У вересні таких було 23, їх повинні були відремонтувати до кінця року. Наприкінці грудня стало відомо, що 16 ліфтів досі не працюють. «Так, обіцяли зробити все, але каюсь, грішний», – виправдався Філатов, але обіцянка все одно провалена. Як і зобов'язання закінчити реконструкцію стадіону ВРЗ. У липні міська рада завершив тендер вартістю 286,2 млн грн на реконструкцію, підрядник повинен завершити її до кінця 2020 року, хоча Філатов обіцяв «однозначно» зробити все в 2019-му.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки обіцянок мери виконали в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: