Рада ухвалила закон про ринок землі: хто з нардепів провалив свої обіцянки

Читать на русском
Юлія Тимошенко обіцяла протидіяти ухваленню закону силовими методами, а Максим Бужанський – проголосувати за.
Слово і діло

Верховна рада в ніч проти 31 березня ухвалила закон про ринок землі. Тепер у політиків, які роками обіцяли створити ринок або продовжити мораторій на продаж землі, буде мінус одна «вічна» обіцянка. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, хто з народних депутатів провалив свої зобов'язання, пов'язані із земельною реформою.

Тимошенко обіцяла протидіяти ухваленню закона силовими методами

У своїй програмі партія «Батьківщина» обіцяла продовжити мораторій на продаж землі. Незважаючи на те, що члени фракції не голосували за закон про ринок землі, він все одно ухвалений. Тепер окремі депутати від «Батьківщини» внесли до парламенту постанову про скасування голосування, але навряд чи вони наберуть голоси. Обіцянка – не виконана.

Юлія Тимошенко ще обіцяла застосовувати силові методи для протидії ухваленню земельної реформи. «Ми, просто, в рукопашному бою у Верховній раді будемо боротися за те, щоб цей закон не пройшов», – запевняла вона. Однак, коли дійшло до голосування, фракція навіть не стала блокувати трибуну. Все обмежилося мирною заявою Тимошенко про те, що закон буде оскаржений в КСУ.

«Опозиційна платформа – За життя» теж провалила програмну обіцянку – забезпечити відкриття ринку землі тільки за результатами загальнонаціонального референдуму. Хоча фракція за закон про землю не голосувала, він ухвалений і обіцянка відповідно не виконана. Відзначимо, партія має намір звертатися до Конституційного суду України для оскарження закону, якщо суд закон скасує, статус обіцянки може змінитися.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко запевнила, що «Батьківщина» збере 10 мільйонів підписів проти продажу земліСказано 19 червня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко запевняв, що припинить нелегальний обіг землі шляхом внесення змін до чинного законодавства: «Ми змінимо законодавство, у нас є розуміння, як це зробити, щоб в Україні не було нелегального обігу землі. Тому що люди пишуть розписки, відмову від землі тощо, але ті власники, на яких пишеться відмова, або орендарі, ті підприємці, які купують, не можуть оформити землю, оскільки вона під мораторієм. Ми змінимо всю цю систему». Ухвалений закон про ринок землі якраз і передбачає її легальний обіг. Однак Івченко, як і всі члени його фракції, закон не підтримав і провалив обіцянку.

Зберегти мораторій на продаж землі обіцяли Віктор Бондар і Олександр Лукашев. І хоча вони обидва закон не підтримали, він ухвалений, а значить, вони свої зобов'язання виконати не змогли. Микола Тищенко обіцяв відстоювати заборону продажу придбаної землі на 7 років. «Слуга народу» вніс низку поправок до другого читання законопроекту, однак серед них не було обіцяної норми. У результаті у фінальній редакції закону такої заборони немає, але Тищенко все одно ініціативу підтримав і не виконав обіцянку.

Двоє «слуг народу» змінили свою думку щодо закону про ринок землі

Ольга Василевська-Смаглюк 18 березня заявила, що не голосуватиме за запропоновану модель ринку, і назвала конкретні причини цьому: «Я взагалі не прихильник тієї моделі ринку землі, яку розробили в комітеті і не врахували жодної поправки, яка б створювала і банк землі і провела б повний аудит земель і так далі. Взагалі я не готова голосувати за ту модель, яку обрали. Не відповідає інтересам дрібних фермерів, не задовольняє інтереси людей, а створена ця модель на догоду великих корпорацій».

Але на голосуванні народний депутат натиснула кнопку «за». «Майже всі мої правки були враховані. Ринок відкладається на рік для проведення повного аудиту земель і ревізії спірних актів. Землю продаватимуть тільки фізичним особам до кінця перехідного періоду – до 2024 року. За 100 га в одні руки. Пам'ятаю, як я кілька місяців тому збивала на фракції кількість гектарів з 200 тисяч до 10 тисяч. І успішно, але з великим боєм. Розмова не про вимоги МВФ, а про те, що ринок землі потрібен. Це цивілізований підхід», – написала вона у своєму Facebook. При цьому не всі принципи, які були важливі для депутата, були враховані. Йдеться, зокрема, про створення земельного банку.

Давид АрахаміяНародний депутат України
Арахамія заявив, що не буде голосувати за жодну поправку до законопроекту №2178-10Сказано 7 лютого 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Максим Бужанський у вересні обіцяв підтримати закон і справді голосував за нього в першому читанні. Але потім його думка змінилася: 11 березня він сказав, що за закон голосувати не буде і при ухваленні рішення був відсутній. «За 7 місяців жоден мій законопроект так і не був внесений до зали. Хоча всі вони в точності відповідають тому, що ми обіцяли на виборах, можете перевірити. Але якщо я не проголосую за два закони, про землю, яка, як виявилося, потрібна просто як застава в ломбарді МВФ, і про банки, який дозволяє без права оскарження в судах забирати чужий бізнес, винним у дефолті, чомусь опинюся я. А не всі ті, хто пропонував законопроекти всі ці 7 місяців і втілював їх, як міг. Ну ок, значить так тому і бути. Я за це голосувати не буду», – написав він у Facebook за кілька днів до голосування. Обіцянка – провалена.

Синютка обіцяв, що «Євросолідарність» не підтримає закон

Депутат від «Європейської солідарності» Олег Синютка в лютому говорив, що фракція не підтримає впровадження ринку землі: «Законопроект не про власника землі – українців, цей законопроект про створення в Україні нових олігархів, які будуть наживатися на обкраданні людей і «розбазарюванні» державної власності». Проте, практично вся фракція, включаючи Синютку, голосувала «за».

Ірина Геращенко, у свою чергу, обіцяла, що «Європейська солідарність» не підтримає цей законопроект без кадастру землі. Закон в результаті не передбачає створення кадастру землі, але голоси і фракція, і Геращенко дали.

Член групи «Довіра» Валерій Давиденко обіцяв подати альтернативний законопроект про земельну реформу, в якому землю зможуть купувати тільки фізичні особи з українським громадянством. Однак нардеп не подав такого законопроекту і проголосував за запропонований. Обіцянка – не виконана.

Микола Галушко в передвиборчій програмі обіцяв ухвалити закон «Про землю», де буде передбачений її продаж через земельний банк. В ухваленому законі про ринок землі не йдеться про банк, але Галушко його підтримав.

Євген Шевченко провалив обіцянку лобіювати концепцію роздільного продажу землі. Він подав відповідну правку, проте не наполягав на її розгляді.

Нагадаємо, подивитися, як фракції і групи голосували за закон про ринок землі можна на нашій інфографіці.

Раніше ми писали про те, що передбачає ухвалений закон.

Крім того, «Слово і діло» дізналося в експерта, чи було порушення процедури розгляду і голосування за закон.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: