Законопроект про ринок землі: чи було порушення процедури розгляду та голосування

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Навіть якщо частина нардепів заради скасування закону про ринок землі звернеться до Конституційного суду України, немає гарантії, що суд зрештою дійде однозначного висновку про порушення конституційної процедури ухвалення законопроекту. Про це «Слово і діло» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Під час розгляду правок до законопроекту про ринок землі парламентарі від ОПЗЖ неодноразово наголошували на тому, що був порушений Регламент Верховної ради та процедура ухвалення проєкту закону, тому вони будуть звертатися до КСУ.

Як купують землю в Польщі, Румунії, Словаччині та інших країнах колишнього соцтаборуЧому земельна реформа в Польщі вважається однією з найуспішніших, а в Румунії зараз найдешевша земля серед країн, що входили до колишнього соцтабору.

Спочатку правки до законопроекту розглядали в межах загальних пленарних засідань. Але на позачерговому засіданні 30 березня, після розгляду інших законопроектів, нардепи почали розглядати далі поправки до законопроекту про землю.

На думку Богдана Бондаренка, у такому разі не можна говорити про однозначне порушення конституційної процедури його ухвалення.

«Наразі немає однозначної позиції Конституційного суду з приводу того, що вважати порушенням конституційної процедури. У нас було декілька скасованих КСУ законів, зокрема закон Ківалова-Колесніченка та закон про всеукраїнський референдум. Але КСУ до кінця не сформував, що таке неконституційна процедура. Чи скаже суд про такі порушення в разі із законом про ринок землі? Є сумніви», – зауважив юрист.

За його словами, порушення конституційної процедури – це ті порушення, які істотно вплинули на зміст законопроекту.

«Чи можна сказати, що за рахунок провадження саме такого розгляду і голосування законопроекту такий вплив був істотним? Невідомо. Нардепи частково змінили логіку законопроекту, але чи був він істотним, все-таки має сказати суд», – зазначив Бондаренко.

При цьому юрист додав, що в регламенті Верховної ради регулюванню позачергових пленарних засідань відведено всього два абзаци. Тому важко говорити про те, що було порушено в Регламенті, оскільки мало що врегульовано.

Нардепи можуть звертатися до КСУ, але яким буде рішення, наразі прогнозувати складно.

Раніше «Слово і діло» подивилось, хто з нардепів підтримав рішення щодо впровадження ринку землі.

Також ми дослідили, яка вартість гектара сільськогосподарської землі в країнах Європи та Північної Америки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: