В Україні готуються відкрити ринок землі: що обіцяли партії, Кабмін і президент

Читать на русском
Ринок землі готуються запустити в Україні з жовтня 2020 року. Зібрали, що обіцяли з цього приводу президент і політичні партії.

Президент Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв сформувати ринок землі. Нещодавно він дав доручення Кабінету міністрів до 1 жовтня підготувати відповідний законопроект, а Верховна рада повинна до 1 грудня скасувати мораторій. Сьогодні, 19 вересня, прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що ринок запрацює з жовтня наступного року. «Слово і Діло» подивилося, що з цього приводу обіцяли політики та партії.

Про те, що земельну реформу буде проведено цього року, глава держави заявляв у серпні. «У цьому році ми обов'язково проведемо земельну реформу, що вже в наступному році дозволить створити ринок землі на 40 млн га», – сказав Зеленський.

До речі, сьогодні Зеленський заявив, що виступає проти купівлі української землі іноземцями: «Земля належить українцям. У моделі, яку ми пропонуємо з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни або українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи іншопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, – це маячня».

Прем'єр Олексій Гончарук на початку вересня підтвердив, що ринок лібералізують в середині наступного року. «Ми підкреслюємо, що ми змоделюємо його таким чином, щоб ніхто не втратив землю. Щоб люди стали багатшими в результаті цієї реформи, а не навпаки. Щоб вони не спекулювали, щоб не було рейдерства», – зазначив він.

Зі своєї сторони міністр економічного розвитку Тимофій Милованов запевнив, що до 1 грудня уряд затвердить відповідний законопроект. «Адже проблема не в тому, що ми не знаємо, що робити, аби запустити реформу. А в тому, що ми не всередині країни не можемо домовитися, що ми її запускаємо. Кожен тягне ковдру на себе», – поскаржився міністр.

Ринок або мораторій: що в своїх програмах обіцяли партії

Подивившись, що в передвиборчих програмах обіцяли політичні партії, можна попередньо зрозуміти, як за закони про землю будуть голосувати в парламенті. Наприклад, у «Слуги народу» в програмі нічого немає про ринок землі або мораторій на її продаж. Але зрозуміло, якщо президент Зеленський виступає за відкриття ринку, то фракція проголосує за відповідне законодавство.

Серед противників відкриття ринку сільськогосподарських земель – «Батьківщина». У програмі партії написано, що вони виступають за продовження мораторію на продаж, правда, за виключенням: щоб фермери, малі та середні сільгоспвиробники, які живуть і працюють на землі, могли викупити її без аукціонів за рахунок пільгових кредитів.

Зірвати маски: ринок землі, як дзеркало українських політичних елітІсторія створення ринку землі в Україні – документальна розпоповідь про лицемірство українських політичних еліт.

«Опозиційна платформа – За життя» пропонує визначитися з цим питань шляхом проведення загальнонаціонального референдуму.

Партія «Голос» цілком за скасування мораторію: в програмі обіцяють створити чесний і прозорий земельний ринок. А після його відкриття державні і комунальні землі будуть продаватися і надаватися в оренду через відкритий електронний аукціон.

У програмі «Європейської солідарності» йдеться, що сформувати прозорий ринок землі – ключове завдання аграрної реформи. Тобто вони теж за.

Як Рада VIII скликання продовжувала мораторій на продаж землі

Верховна рада минулого скликання воліла щорічно пролонгувати заборону на продаж сільськогосподарських земель, ніж спробувати вирішити питання із запровадженням прозорого ринку.

Востаннє мораторій був продовжений до 1 січня 2020 року. За це рішення проголосував 231 народний депутат, проти виступили 28, утрималися — 20.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 59 голосів на користь законопроекту (15 голосів «Проти», 11 утрималися), «Народний фронт» – 47 голосів «За» (7 – «Проти»). У «Опозиційного блоку» було 28 голосів на користь закону, проти не був ніхто.

Головні борці за продовження мораторію: Радикальна партія – 20 з 21 голосів «За». У «Самопоміч» 8 членів фракції виступили «За», троє – «Проти». «Відрождення» – 16 з 24 голосів «За», група «Воля народу» не виступила з єдиною думкою. Більшість членів фракції «Батьківщини» голосували «За». Крім того, продовження заборони підтримали 33 позафракційні депутати.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяли відносно ринку землі депутати VIII скликання, які пройшли до нової Верховної ради.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: