Запуск ринку землі: кому на користь і що може перешкодити скасувати мораторій

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Ухвалений земельний закон – це більш-менш виражена декларація про наміри. Однак вже піднімається хвиля про скасування документа. Однозначно, висновки робити зарано. Так прокоментував «Слово і діло» голосування про запровадження ринку землі в Україні президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Економіст уточнив, що запуск ринку землі – одна з умов, щоб розблокувати можливість надання коштів МВФ. Однак поки рано говорити про те, що вже незабаром у країні повноцінно запрацює ринок землі.

Експерт звернув увагу на те, що закон передбачає скасування мораторію тільки з середини 2021 року та не виключив, що в подальшому мораторій можуть продовжити, незважаючи на рішення ВР.

«Дане питання сильно заполітизоване. Зараз, ймовірно, знайдуться політичні сили, які повинні базувати свій політичний капітал на тому, аби до того часу щось змінилося. В інформаційному і політичному плані ситуація буде нагнітатися. Отже, є ризик того, що мораторій на землю в Україні буде продовжено, незважаючи на те, що закон вже ухвалено», – припустив Жаліло.

Ринок землі в Україні: що передбачає ухвалений законРинок землі в Україні запрацює з липня 2021 року. Хто й скільки землі зможе купити – на інфографіці.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло також пояснив, що ухвалення самого документа недостатньо, щоб ринок повноцінно запрацював. Потрібно правильно використати час, який залишився до запланованого скасування мораторію згідно з документом.

«Ще належить попрацювати з нормативно-правовою базою, яка забезпечить наступні речі: захист прав та інтересів дрібних землевласників, ефективне використання землі, продовольчу безпеку в умовах вільного обігу землі, особливості обігу специфічних земель. В іншому разі мораторій буде продовжений. Без цих змін і низки законів ринок просто не буде повноцінно функціонувати», – прокоментував економіст.

Він також акцентував увагу на тому, що дискусії про формат ринку землі досі тривають. Ухвалений документ передбачає недопуск іноземців та придбання не більш ніж 100 гектарів в одні руки для фізосіб, уточнив він.

«Наскільки це можна вважати повноцінним ринком землі? З огляду на відсутність практики ринкового обігу земель такі обмеження є цілком доречними. Але, як буде все на практиці та що далі, стане зрозуміло тільки після закінчення часу», – пояснив експерт.

Ярослав Жаліло зауважив, що земельний закон у схваленому вигляді – компромісний варіант, який піде на користь фермерам та невеликим землевласникам.

«Однак запуск землі в нормальний ринковий обіг з усіма регуляціями, звісно, буде вигідний всьому аграрному сектору України, державі в цілому. За рахунок цього ми можемо підвищити конкурентоспроможність, продуктивність, економічні можливості аграрного сектору. З огляду на те, що внесок аграрного сектору у створення платіжного балансу стає дедалі більшим, це дуже важливо для України», – прокоментував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Нагадаємо, Верховна рада України схвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), який запроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. За дане рішення проголосували 259 народних депутатів.

Як розподілилися голоси в залі – на інфографіці.

«Слово і діло» подивилося, як у соціальних мережах відреагували на земельну реформу.

Що ви знаєте про ринок землі – перевірте за допомогою нашого тесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: