Як виконують обіцянки лідери парламентських фракцій і груп

Читать на русском

Верховна рада працює вже трохи більше півроку. «Турборежим» змінився розміреним розглядом законопроектів, але і цей процес зараз поставлено на паузу через чотири тисячі поправок до проєкту закону про відкриття ринку землі. Поки в парламенті «затишшя», «Слово і Діло» пропонує подивитися, як виконують обіцянки лідери фракцій і груп.

До речі, подивитися, як виконують свої обіцянки абсолютно всі народні депутати можна тут. У цій публікації ми розглядаємо тільки глав фракцій і депутатських груп. Відзначимо, що більшість їхніх обіцянок знаходиться в процесі виконання, адже вони розраховані на всю каденцію парламенту.

Про те, як аналітики «Слово і Діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати в нашому регламенті.

Давид Арахамія

У глави фракції «Слуга народу» найбільше виконаних обіцянок. Арахамія дав 127 обіцянок (сюди входять і програмні партії, і його особисті обіцянки), виконав – 14 (11%), провалив – 7, ще 106 знаходиться в процесі реалізації.

Оскільки фракція монобільшості диктує порядок денний Верховної ради, не дивно, що «слуги народу» добре виконують свою програму. Зокрема, у Арахамії з 14 виконаних обіцянок – 9 програмних: ввести обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, перезавантажити прокуратуру, Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію суддів, скасувати недоторканність нардепів, ввести винагороду для викривачів корупції, запровадити незалежний контроль якості будівництва доріг і ввести вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

Крім того, Арахамія, як і обіцяв, ініціював виключення Ганни Скороход зі складу фракції, пройшов тест на детекторі брехні разом з Олександром Дубінським. Однак депутат не виконав обіцянку відвідувати всі пленарні засідання Ради, а також трохи поспішив обіцяти «земельну ніч» в парламенті.

Всі обіцянки Арахамії можна подивитися на його персональній сторінці на сайті.

Тарас Батенко

На другому місці за кількістю виконаних обіцянок виявився співголова групи «За майбутнє». У Батенка всього 26 обіцянок, саме тому він і вирвався на друге місце. Депутат виконав два зобов'язання (8%), провалив – одне і 23 залишаються в процесі виконання.

Батенко виконав програмні обіцянки підтримати ухвалення Виборчого кодексу з відкритими списками і наполягати на ухваленні закону про зняття депутатської недоторканності. Провалив нардеп свою передвиборну обіцянку наполягати на ухваленні закону про повернення статті за незаконне збагачення чиновників: Батенко утримався на голосуванні.

Найближчим часом (можливо, вже сьогодні) Батенко зможе виконати свою обіцянку проголосувати за новий Кабінет міністрів. Також він обіцяв, що «За майбутнє» не підтримає земельну реформу.

Всі обіцянки Батенка можна подивитися тут.

Сергій Рахманін

У лідера фракції «Голос» зафіксовано найбільше обіцянок – 131 (при цьому 124 з них партійні, у «Голосу» найбільша кількість програмних обіцянок). За півроку Рахманін виконав 8 обіцянок (6%), провалив – 4, 119 залишаються в процесі виконання.

Рахманін, зокрема, виконав обіцянки представити концепт плану звільнення окупованих територій і зареєструвати законопроект щодо криміналізації несанкціонованих переговорів з представниками країн-агресорів.

Всі чотири невиконаних обіцянки Рахманіна – з програми «Голосу». Вся справа в тому, що фракція не завжди голосує за рішення, які обіцяла підтримати в програмі.

Весь перелік обіцянок Рахманіна можна подивитися тут.

Віктор Бондар

Співголова групи «За майбутнє» дав 42 обіцянки, з них виконав дві (5%), провалив – одну, 39 ще в процесі виконання.

Бондар виконав обіцянки ухвалити антирейдерський закон про землю і скасувати недоторканність народних депутатів. Єдине, що поки не виконав нардеп – ввести дієвий механізм імпічменту президента. Він утримався на голосуванні за відповідний законопроект.

Стежити за обіцянками Віктора Бондаря можна тут.

Олег Кулініч

Кулініч є головою депутатської групи «Довіра», яка була створена лише 6 грудня. До групи увійшли 17 депутатів-мажоритарників.

Кулинич дав 38 обіцянок, виконав – дві (5%), не провалив ще жодної, 36 залишаються в процесі виконання. Зокрема, Кулініч повинен відстоювати продовження децентралізації, відстоювати підвищення ролі місцевого самоврядування і державних адміністрацій. Крім того, депутат повинен підтримувати сільську медицину, ввести доступне кредитування для підприємців і популяризувати розвиток туризму.

Детально обіцянки Олега Кулініча можна вивчити в його профілі на сайті.

Юрій Бойко

Співголова фракції «Опозиційна платформа – За життя» дав 101 обіцянку, виконав – дві (2%), провалив – три, 96 ще потрібно виконати.

Бойко виконав обіцянку про те, що в перший день роботи фракція зареєструє законопроект про амністію, законопроекти про скасування медичної та освітньої реформи, а також ряд інших. Крім того, як і обіцяв Бойко, фракція не голосувала за державний бюджет на 2020 рік.

Не виконав Бойко дві програмних обіцянки: домогтися зняття недоторканності з нардепів і забезпечити перехід до виборчої системи з відкритими списками. Ні Бойко, ні фракція відповідні законопроекти не підтримали. До речі, цілком можна спрогнозувати, що більшість програмних обіцянок Бойко (й інші члени його фракції) не виконає. Таке вже було у восьмому скликанні Ради з «Опозиційним блоком»: політична сила не голосувала за запропоновані ініціативи і не вносила своїх, в результаті майже всю програму провалила.

Подивитися всі обіцянки Юрія Бойка, в тому числі ті, які він давав на попередніх посадах, можна тут.

Ірина Геращенко і Артур Герасимов

У співголів фракції «Європейська солідарність» практично однакова кількість обіцянок й ідентичний рівень їх виконання.

Ірина Геращенко дала 56 обіцянок, виконала – одну (2%), одну провалила і 54 залишаються в процесі. Так, депутат виконала обіцянку направити запит з приводу розмірів державного фінансування хору Верьовки. Однак, незважаючи на її обіцянку, фракція голосувала за включення законопроектів до порядку денного, хоча там не було ініціатив опозиції.

У Артура Герасимова обіцянок трохи менше – 51: виконана одна (2%), поки жодної проваленої і 54 в процесі реалізації. Єдина виконана обіцянка Герасимова – подати правки до законопроекту про ринок землі, він подав їх 14, але всі відхилили.

Подивитися обіцянки Ірини Геращенко можна тут, а Артура Герасимова – тут.

Вадим Рабінович

Співголова фракції «Опозиційна платформа» дав 78 обіцянок, не виконав жодної, провалив уже п'ять, 73 залишаються в процесі.

Рабінович провалив свої популістські обіцянки про те, що в разі перемоги ОПЗЖ на виборах через три місяці будуть знижені втричі тарифи, а пенсії підвищено в три рази.

Також у Рабіновича багато обіцянки, які стосуються скасування прийнятих реформ: він обіцяв скасувати реформу освіти, закон про люстрацію, закон про українську мову, закон про декомунізацію. Стежити за тим, як Рабінович виконує або провалює свої зобов'язання можна тут.

Юлія Тимошенко

Лідер фракції «Батьківщина» дала 84 обіцянки, ще жодної не виконала, п'ять провалила, 79 залишаються в процесі виконання.

У Тимошенко, як і у Рабіновича, на перші місяці роботи парламенту були занадто амбітні плани. Вона обіцяла за 100 днів реалізувати перший етап невідкладних дій програми «Новий курс», зокрема, створити максимально широку коаліцію дій, скасувати корупційні рішення старої влади, ухвалити справедливий бюджет, знизити тарифи і закласти основи для зростання економіки. Очікувано, ця обіцянка була провалена.

Також Тимошенко в черговий раз не виконала обіцянку не йти в опозицію. На цей раз в опозицію «Батьківщина» пішла 13 листопада після ухвалення в першому читанні законопроекту про ринок землі.

За всіма обіцянками Юлії Тимошенко можна стежити тут.

Нагадаємо, після завершення другої сесії Верховної ради наші аналітики порахували, скільки програмних обіцянок виконали партії, а також скільки обіцянок виконали народні депутати.

Крім того, на нашій інфографіці можна подивитися підсумки другої сесії Ради в фактах і цифрах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: