Гральний бізнес та проблеми з Кабміном: як Рада завершила роботу другої сесії

Читать на русском
Верховна рада завершила роботу другої сесії. Цього тижня депутати ухвалили заяву про аварію літака МАУ і заяву про повернення України в ПАРЄ.
Слово і Діло

Верховна рада сьогодні завершила роботу другої сесії. За результатами ми бачимо, що народні депутати часу дарма не втрачали: недоторканність, Виборчий кодекс, ринок землі (тільки перше читання), легалізація видобутку бурштину, посилення парламентської дисципліни – лише деякі питання, які вирішила або почала вирішувати Рада. Старт непоганий, а далі подивимося. Чим нардепи займалися цього тижня перед кінцем сесії – в матеріалі «Слово і Діло».

У Верховній раді знову змінився склад. Народний депутат від «Слуги народу» Ірина Венедиктова була призначена тимчасово виконуючою обов'язки голови Державного бюро розслідувань. Після цього вона вирішила скласти мандат, Рада підтримала таке рішення. Сьогодні, 17 січня, присягу депутата склав Олександр Санченко.

Також сьогодні нарешті завершилася історія зі звільненням Богдана Яременка з посади голови комітету з питань зовнішньої політики. Нагадаємо, що торік Яременко потрапив у скандал через своє інтимне листування в сесійній залі. Під тиском нардеп написав заяву про складання повноважень голови комітету. Спочатку замість нього хотіли призначити Єлизавету Ясько, однак голосів для цього в парламенті не вистачило. Сьогодні місце голови комітету посів інший «слуга» – Олександр Мережко.

Підсумки другої сесії Ради: факти та цифриНайбільше законопроектів на рахунку нардепів від ОПЗЖ, а найчастіше полемізували між собою представники Слуги народу та ЄС.

Логічно, що Рада не проігнорувала тему з авіакатастрофою українського літака в Ірані. Пленарне засідання у вівторок почалося з хвилини мовчання, крім того, депутати ухвалили заяву в зв'язку з загибеллю пасажирів. У заяві Рада висловила співчуття сім'ям загиблих і підкреслила, що чекає офіційних вибачень від Ірану. «Верховна рада України наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного і всебічного розслідування обставин цієї трагедії і закликає керівництво Ісламської Республіки Іран до відкритої співпраці з іноземними державами і міжнародними організаціями, а також надання будь-якого можливого сприяння їх роботі. Верховна рада закликає світову спільноту і міжнародні організації підтримати Україну в її наполяганні на проведенні розслідування, встановленні всіх винних, їх належного покарання, повернення тіл загиблих і здійснення іранською стороною всіх компенсаційних виплат», – йдеться в документі. Постанову підтримали 368 нардепів, ніхто не виступив «проти», але одна особа утрималась – Ренат Кузьмін з «Опозиційної платформи».

Ще одна новина тижня: українська делегація повертається до ПАРЄ. Рада ухвалила відповідну постанову без обговорення, всі фракції дали голоси «за», усі ті, що утрималися, були з «Європейської солідарності». «Метою участі делегації України в роботі ПАРЄ є недопущення збереження нинішньої ситуації в Європі, що склалася внаслідок агресивної зовнішньої політики Російської Федерації, доведення об'єктивної інформації про протиправні діяння РФ на окупованих територіях нашої країни і зусилля України для припинення збройної агресії з боку країни-члена РЄ і подолання її наслідків, а також недопущення використання трибуни ПАРЄ для поширення неправдивих наративів про ситуацію в Україні», – йдеться в постанові.

Оскільки цей тиждень – останній у роботі другої сесії, депутати затвердили календарний план проведення третьої. Наступного разу нардепи зберуться 3 лютого на Погоджувальній раді, останнє засідання третьої сесії – 17 липня. Усього буде 12 пленарних тижнів (докладніше можна подивитися тут).

У четвер Верховній раді вдалося ухвалити в першому читанні законопроект про легалізацію грального бізнесу. Перша спроба була 19 грудня, тоді депутати передали документ на доопрацювання. Президент Володимир Зеленський гостро відреагував на таке рішення: «Верховна рада провалила ухвалення закону про легалізацію грального бізнесу. Ми знаємо, хто за цим стоїть. Не хочете грати за прозорими правилами? Не хочете працювати цивілізовано і платити в бюджет? Що ж, давайте по-іншому. Відсьогодні негайно закриваємо всі гральні зали». Кабінет міністрів терміново скликав нараду і в усій країні почалися рейди для припинення роботи гральних закладів.

Законотворча діяльність Ради: скільки ініціатив зареєстрували в грудніУ Верховній раді в грудні зареєстрували 205 законопроектів. Серед них 13 від президента Володимира Зеленського.

Вчора законопроект підтримали 260 народних депутатів («слуги народу», «За майбутнє», «Довіра» та позафракційні), 108 виступили «проти». Законопроект, зокрема, передбачає запровадження виключного переліку видів діяльності у сфері азартних ігор, дозволених в Україні, запровадження системи ліцензування в цій сфері, встановлення вимог до гравців, встановлення вимог до фінансового стану організаторів азартних ігор, встановлення відповідальності за порушення законодавства України в сфері грального бізнесу. Регулювати все планують Комісією щодо розвитку та регулювання азартних ігор (буде в підпорядкуванні Кабінету міністрів). Законопроект передбачає створення в державному бюджеті спеціального Фонду для підтримки медицини, спорту і культури.

У середу парламент повинен був включити до порядку денного і передати до Конституційного суду законопроект Володимира Зеленського про децентралізацію. У фракції «Слуга народу» заявляли, що, якщо КСУ ухвалить президентську ініціативу, Рада збереться 24 січня на позачергове засідання, щоб ухвалити законопроект у першому читанні.

Цей пункт стояв першим у порядку денному на середу, але Дмитро Разумков обійшов його, заявивши, що в залі немає доповідача. Більше до законопроекту про децентралізацію Рада не поверталися, а пізніше стало відомо, що Зеленський відкличе його для доопрацювання. «Президент і народні депутати висловили спільну думку про те, що внесення змін до Конституції щодо реформи децентралізації вимагає детального обговорення і консультацій з представниками всіх сторін», – йшлося в заяві за підсумками зустрічі Зеленського з керівництвом фракції «Слуга народу».

З інших важливих законопроектів, які Верховна рада проголосувала цього тижня:

  • У другому читанні закон про повну загальну середню освіту. Закон визначає систему загальної середньої освіти, яка складається зі змісту повної загальної середньої освіти на кожному її рівні, мережі навчальних закладів, учасників освітнього процесу, кадрового, фінансового, науково-методичного, ресурсного та нормативного правового забезпечення освітньої та управлінської діяльності в цій сфері. Повна загальна середня освіта буде складатися з рівнів: початкова освіта, базова середня, профільна середня. Повну загальну середню освіту можна буде отримати за очною, дистанційною, мережевою, екстерном або домашньою формами.

  • Законопроект про діяльність Служби зовнішньої розвідки (за основу). Він визначає правовий статус Служби зовнішньої розвідки, унормовує відповідно до Конституції питання керівництва, призначення і звільнення з посад голови, першого заступника та заступників голови відомства.

  • Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу для вдосконалення адміністрування податків (у другому читанні). Закон запроваджує міжнародні стандарти податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементацію норм, передбачених Планом протидії практикам розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування, реформування інституту фінансової відповідальності та вдосконалення процедури адміністрування податків і зборів.

До кінця тижня на перший план вийшли проблеми з Кабінетом міністрів. У п'ятницю Рада мала заслухати інформацію щодо високих премій міністрів. «Я думаю, що і мені як голові Ради і, думаю, що вам як народним депутатам і насамперед як громадянам держави дуже цікаво почути позицію з цих надбавок, премій, і наскільки вони відповідають дійсності», – сказав у вівторок Дмитро Разумков.

Під тиском: як Рада працювала цього тижняВерховна рада цього тижня провалила голосування за легалізацію грального бізнесу, але узаконила видобуток бурштину.

Однак сьогодні через заяву прем'єр-міністра Олексія Гончарука про відставку як такої години запитань до уряду не було. «Ви всі знаєте про те, що прем'єр-міністр України написав заяву президенту України. І зараз уряд перебуває на консультаціях. Тому сьогодні як такої години запитань до уряду не буде. Буде, як і обговорювалося на Погоджувальній раді, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, і він відповідатиме на питання», – сказав Разумков на початку засідання.

Але після виступу міністра Гончарук усе-таки з'явився. «Уряд продовжить працювати в звичайному режимі, допоки президент України не ухвалить рішення, хто на якій позиції в команді може працювати. Це політичне рішення, якого ми очікуємо від лідера нашої політичної сили», – сказав він народним депутатам. Після його виступу з трибуни весь склад Кабінету міністрів дуже швидко пішов і жодних пояснень щодо премій не було. (До речі, «Слово і Діло» порівняло зарплати в Кабміні Олексія Гончарука та Володимира Гройсмана.)

Разом з ранковим засіданням Разумков закрив і другу сесію Верховної ради IX скликання, назвавши її дуже плідною. «Слово і Діло» вже підбило підсумки сесії: як спікер виконує обіцянки, скільки програмних обіцянок виконали партії і скільки обіцянок виконали депутати.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: