Рада ухвалила новий законопроект про реформу Верховного суду

Читать на русском
Парламент у середу, 15 січня, ухвалив в цілому законопроект щодо питань організації діяльності Верховного суду.

Парламент у середу, 15 січня, ухвалив у цілому законопроект №2314 щодо питань організації діяльності Верховного суду.

Відповідне рішення підтримали 237 народних депутатів України.

Цей документ президент Володимир Зеленський представив у Раді і визначив як невідкладний.

Законопроект передбачає удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку для врегулювання організації діяльності Верховного Суду.

Документ також вносить зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України.

Зокрема, законопроект регулює питання порядку розгляду відводу судді, порядок подачі скарг або клопотань, поданих на стадії виконання судового рішення, а також порядку закриття справ і залишення заяви без розгляду.

Також розширюється право суду на відмову у відкритті касаційного провадження в разі, якщо правильність застосування норм законодавства не викликає сумнівів.

За словами авторів законопроекту, його ухвалення необхідно для виконання Верховним судом основного свого завдання – забезпечення єдності і сталості судової практики. Крім того, законопроект має на меті збалансування навантаження справами між різними юрисдикціями і сприятиме швидкому розгляду справ.

Нагадаємо, 15 жовтня народні депутати України ухвалили в другому читанні і в цілому президентський законопроект №1008, який передбачає значне скорочення кількості суддів Верховного суду. На початку листопада Зеленський підписав його.

У Верховному суді заявили, що оскаржать судову реформу Зеленського в Конституційному суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: